Cererea de apă va depăşi capacitatea de furnizare cu 40%

0

Cererea de apă în multe ţări va depăşi capacitatea de furnizare cu 40% în următorii 20 de ani din cauza schimbărilor climatice şi creşterii demografice, avertizează oamenii de ştiinţă, citaţi de Daily Mail.

Experţii spun că este nevoie de o nouă mentalitate în contextul în care crizele de apă ameninţă comunităţile, agricultura şi industria. În următoarele două decenii, o treime din populaţia mondială va avea doar jumătate din apa necesară pentru nevoile de bază.

Agricultura, care consumă 71% din rezervele de apă, va suferi, de asemenea, afectând producţia de hrană. Umplerea golului de apă prin rezerve va costa 124 de miliarde de lire sterline pe an, dar acest cost poate fi redus la între 31 şi 37 d emiliarde de lire sterline dacă se schimbă abordarea în sensul creşterii rezervelor şi reducerii cererii, susţine economistul Margaret Carley-Carlson.

Avertizările au fost făcute în cadrul întâlnirii internaţionale organizate de Canadian Water Network (CWN), cu câteva săptămâni înaintea Zilei Mondiale a Apei, de pe 22 martie. Peste 300 de cercetători, politicieni şi economişti au participat.

“Trebuie să ne pregătim pentru ceea ce pare a fi cea mai mare provocare pe termen scurt pentru umanitate”, spune Margaret Carley-Carlson, director în cadrul CWN.

“Ceea ce nu conştientizează oamenii este câtă apă este în toate lucrurile pe care le facem şi le cumpărăm de la tricouri la vin”, spune, la rândul său, Nicholas Parker, preşedinte al Cleantech Group. Pentru producerea unui computer sunt necesare 1,5 tone de apă, pentru realizarea unei perechi de blugi este nevoie de 6 tone, pentru un kilogram de făină este nevoie de o tonă de apă, pentru un kilogram de pui este nevoie de între 3 şi 4 tone de apă, iar pentru un kilogram de carne de vită între 15 şi 30 de tone.

Nicholas Ashbolt, reprezentant al Agenţiei americane de Protecţie a Mediului (EPA) a spus, la rândul său, că măsurile de conservare a apei pot reduce cererea casnică de apă în ţările bogate cu până la 70%.

Foto: Flickr / Bert K

Citiţi şi:

Recifele de corali ar putea dipărea până în 2050

Un gheţar din Peru s-a înjumătăţit în ultimii 23 de ani

Teoria relocărilor în masă cauzate de schimbările climatice contrazisă. Oamenii migrează local

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger