Din această lună, toţi cei care îşi doresc o ceremonie de căsătorie sau botez care să nu fie religioasă au posibilitatea să apeleze la un serviciu laic. Trei oficianţi de căsătorii şi botezuri stau la dispoziţia celor interesaţi, gata să gândească şi să oficieze ceremonia după dorinţa clienţilor. Serviciul este privat şi contra cost (dar, după cum unii dintre voi probabil bine ştiţi, şi serviciul religios presupune anumite costuri).
CeremoniiUmaniste.ro este platforma pe care găsiţi informaţiile despre acest gen de servicii, o platformă „adresată tuturor persoanelor care se definesc în afara sferelor unei religii şi care doresc să marcheze simbolic un eveniment important din viaţa lor, fie că este vorba despre căsătoria cu sufletul pereche sau venirea pe lume a unui copil”, se arată în prezentarea de pe site. Aceste ceremonii nu au nicio componentă religioasă, sunt oficiate de un maestru de ceremonii laic, care nu reprezintă niciun cult, pot fi oficiate în tot timpul anului, indiferent că este post sau nu şi în orice loc dorit de cuplul care se căsătoreşte sau de părinţii care îşi botează copilul.
La fel ca şi ceremonia religioasă, şi cea laică este una simbolică. În faţa legii, singura ceremonie care contează este cea din faţa ofiţerului stării civile. În rest, este alegerea fiecăruia ce alt tip de ceremonie doreşte să facă. Însă, în România, tradiţia ortodoxă cerea ca, după cununia civilă, să existe o ceremonie religioasă, care are anumite reguli (nu se poate oficia în timpul posturilor, mirii trebuie spovediţi înainte să fie cununaţi, naşii trebuie să fie căsătoriţi etc.). Ceremonia umanistă este mai scurtă decât cea religioasă şi se construieşte după dorinţa clienţilor, cu sprijinul şi experienţa oficianţilor ceremoniei. Serviciul este disponibil şi pentru persoane de acelaşi sex. Ceremoniile de acest tip de pot organiza oriunde în România, iar costurile pachetelor de servicii sunt de la 1.000 de lei în sus – mai multe detalii, aici sau pe pagina de Facebook a serviciului.
Sursa şi foto: Ceremonii Umaniste
Puteţi citi şi:
Şi la nunta ta, mi-a căzut faţá (Actul I)
7 comentarii
Oh da, hai sa facem ceremonii laice, si sa le platim. Si atunci diferenta intre ele si alea religioase este… Si diferenta intre niste neni care te taxeaza pe nimic, ca fac ei asa, o ceremonie, si popi este… Dar sunt laice, e de bine, clar suntem destepti si nu cre(s)tini, daca facem asta echivaleaza cu minim 100 de carti citite in plus. Si, daca sunt isteti, popii astia civil iti pot vinde la un pret foarte bun si niste pamant pe Luna, sau o stea. Ca merita sa ai teren pe un alt corp ceresc daca de exemplu il poti lua la 2-300 de lei hectarul, unde gasesti asemenea preturi la noi?
Aceeaşi Mărie cu altă pălărie. Că este vorba despre o ceremonie ţinută de preoţi ai unui cult religios sau de nişte reprezentanţi ai nimănui, totul se rezumă la acelaşi lucru: datul de bani.
Întrebarea mea este cu ce contrubie ceremonia la căsătoria în sine?
Cu ce contribuie Cheful de la majorat la pierderea statutului de minor?
Fiecare are dreptul sa sarbatoreasca ce vrea, cum vrea.
Toți miopii își dau cu părerea pe aici… mari creiere înțelepte.
Mult succes celor care au venit cu ideea – o ceremonie este binevenită decât doar o masă cu dar.
Da!? Este perfect normal ca orice serviciu sa se plateasca, de unde agitatia? Cine credeti ca va da un lucru gratuit in lumea asta? Serviciile se platesc si punct. Avantajul unei cununii laice este acela, ma gandesc, ca intreaga ceremonie sa desfasoara pe un plan mult mai simplificat, fara atatea obligatiuni impuse de biserica ortodoxa.
@Kaars: Evident, fiecare poate fi prost pe banii lui.
@Heh: Si care sunt multiplele obligatiuni impuse de biserica ortodoxa? Sa nu te insori in post si sa fie casatorie barbat/femeie si ambii crestini, mai ai altele? Alea oricum nu sunt “obligatiuni”, e cam stupid sa le numesti asa. Esti crestin ortodox, ortodoxia = calea cea dreapta, deci urmezi o cale si pasii presupusi de asta. Nu esti crestin ortodox, sau nu vrei sa urmezi calea asta, atunci esti tampit/slab ca totusi, desi nu crezi in aceasta ceremonie, o urmezi cu toate “obligatiile” implicate pentru ca asa zic mama, tata, familia etc.
Mi se pare mult mai jegos sa faci pe laicul dar sa faci exact ce blamezi la popi, adica o ceremonie pe bani. Ca e clar ca nu mai ai nici macar scuza ca o faci dintr-o credinta, e doar o maimutareala pe bani. Decat o ceremonie pe bani, mai bine niste clovni sinceri sau niste personaje din povesti care sa faca o mica sceneta si gata, se dixtreaza si se rade toata lumea, nu maimutaresti solemn ceva ce nu intelegi si nu apreciezi.
@Gogu: nu am avut intentia sa insult pe nimeni… si da, de dragul familiei, daca asta ar fi dorinta lor, ne-am casatori cu totii in fata altarul, indiferent de ideologia fiecaruia. Cand iubesti, poate uneori iti incalci din principii doar ca sa nu ranesti pe cineva drag. Asta nu ne face mai tampiti sau mai putin crestini (nu ortodoxsi!!) decat cei care aleg calea cea dreapta cu naframa legata la ochi. Ei bine, nu cred. Unde scrie in biblie ca mariajul trebuie oficiat de catre un preot? Niciunde. Legea casatoriei a fost data tot de popi, in vremurile negre,in evu’ mediu, pentru a mai scoate niste bani de la cei nefericiti. Cununia civila este pana la urma cea mai importanta, restul ramane la latitudinea fiecarui om..si cum am mai spus, orice serviciu se plateste, nunta la biserica, nunta la laici si oricare alta maimutareala. E clar ca-n ziua senina ca aceste servicii sunt “aceasi Marie, doar cu o alta palarie” (cum a spus “I”). Mai “jegos” mi se pare sexismul de care dau dovada, daca tot ne-am oprit la “obligatiuni”.