CeRe a câștigat procesul cu Primăria Sectorului 5

0

Centrul de Resurse pentru participare publică a câștigat astăzi procesul în contencios administrativ împotriva Primăriei Sectorului 5 pentru nerespectarea legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu privire la nepublicarea bugetului local al sectorului 5 pentru anul 2014. Încă de la începutul anului 2014, CeRe a făcut nenumarate solicitări adresate Primăriei Sectorului 5, cerând bugetul local și publicarea acestuia pe pagina web a instituției, așa cum prevede legea mai sus amintită. Au fost date peste 100 de telefone la direcțile de buget, finanțe, informații publice ale primăriei și au fost făcute nenumărate solicitări scrise și la fața locului.

 

 

de Centrul de Resurse pentru participare publică

 

În tot acest timp, Primăria Sectorului 5 a refuzat să furnizeze bugetul local. În septembrie 2014, CeRe a dat în judecată instituția și astăzi, după 7 luni, a primit câștig de cauză. Primăria Sectorului 5 este obligată să furnizeze bugetul local în termen de 30 de zile.

Transparența instituțiilor publice este un factor principal pentru democrație, iar banii publici ar trebui cheltuiți și planificați în văzul lumii, așa că a pune la dispoziția cetățenilor bugetele în format deschis este o obligație pe care instituțiile ar trebui să o respecte, iar pe care noi, cetățenii, să o urmărim și să o cerem respectată.

În 2014 CeRe a solicitat bugetele locale al tuturor primăriilor din București. Rezultatele sunt aici: http://www.ce-re.ro/new/bugetele-bucuretiului6.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger