Mai mulți oameni de știință s-au arătat dispuși să testeze dacă nu cumva lumea în care trăim e o simulare computerizată, la fel ca în Matrix. Acum nouă ani, un profesor de filosofie de la Oxford a scris o carte în care susținea că ”aproape sigur trăim într-0 simulare”, iar anul acesta mai mulți fizicieni și-au anunțat intenția de a verifica științific această ipoteză.
Mai precis, o echipă de cercetători de la Cornell University susține că a găsit metoda potrivită pentru un astfel de experiment, menit să verifice dacă nu suntem cu toții o serie de cifre dintr-un antic joc computerizat. Și cercetătorii de la University of Washington spun că metoda propusă este una viabilă. Deși puterea de calcul existentă în acest moment nu permite crearea unei simulări comparabile cu gradul de complexitate a Universului, oamenii de știință susțin că pot recrea o fracțiune a Universului, 100% digital. De altfel, aceste inițiative urmează un șir de proiecte similare, nu mai departe de luna trecută un grup de fizicieni germani afirmând că a creat o simulare a Universului. Premisa pe care s-a bazat experimentul german și pe care se bazează toate celelalte înaintate a fost generată de mai mulți filosofi, care susțin că orice civilizație, dacă este suficient de puternică și de inteligentă, va crea până la urmă o simulare a Universului. Și, cum potrivit acestei teorii există mai multe simulări decât universuri reale, este foarte probabil ca noi, oamenii de azi, să trăim într-o lume artificială.
Revenind la experimentul propus de cercetătorii de la Cornell, aceștia au început să-și construiască propriile modele simulate, folosind o tehnică numită cromodinamica structurilor cuantice. Deocamdată, tehnologia permite crearea unor modele puțin mai mari decât nucleul unui atom, însă cercetătorii spun că aceleași principii pot fi folosite la o scară mai mare. Potrivit celor de la Washington University, aceasta este primul experiment bazat pe celebra idee filosofică, folosind această tehnologie, pe baza căreia ar putea fi simulat un adevărat univers. Metoda științifică este, desigur, mult mai complexă, însă, pe scurt, ar presupune că, dacă ”semnăturile” de energie din simulare se potrivesc cu cele din Universul cunoscut, atunci există mari șanse să trăim într-o lume simulată.
Proiectul se află în desfășurare, iar implicațiile lui metafizice nu se opresc aici. ”Dacă vom reuși să descifrăm natura existenței noastre, vom căuta apoi să luăm legătura cu civilizația care ne-a creat?” se întreabă unul dintre fizicienii participanți la experiment.
Sursa: Yahoo News
Un comentariu
Cat de… profund! Eu indraznesc sa aprofundez si mai tare: Daca suntem cu totii doar personaje imaginare din visul policromatic al unui copil traumatizat? Si daca la randul lor copii traumatizati din universul nostru au vise policromatice in care creaza universuri? Si astfel exista universuri, in universuri, in universuri? Un fel de Inception, doar ca real. Sau? Tema de gandire pentru cercetatori.