Cercetătorii vor să cloneze o specie de leu de acum 12.000 de ani

0

Oamenii de știință intenționează să readucă la viață o specie de leu dispărută, după ce, anul trecut, doi pui din această specie au fost găsiți într-o peșteră din Republica rusă Saha, în stare de conservare „aproape perfectă.” Folosind exemplarele înghețate, cercetătorii vor să cloneze leul de peșteră care popula regiunea respectivă în timpul erei glaciare.

Echipa de cercetători, care reunește specialiști din Rusia și din Coreea de Sud, speră să poată găsi fragmente de ADN în rămășițele descoperite, pentru a putea readuce la viață acest leu de peșteră. Semion Giroriev, unul dintre oamenii de știință implicați în această inițiativă, lucrează deja la un proiect de clonare a unei specii de mamut, folositd aceeași tehnică pe care cercetătorii vor s-o aplice în cazul leului. În primăvara anului trecut, vă spuneam că o echipă internaţională de oameni de ştiinţă a finalizat secvenţierea genomului de mamut lânos, specie întâlnită ultima oară în urmă cu circa 4.000 de ani, și au început să-i studieze caracteristicile, introducând gene de mamut în celule stem de elefant. Scopul proiectului este să producă noi mamuţi care să repopuleze zone de tundră şi de pădure boreală din Eurasia şi America de Nord, deși unii specialiști sunt de părere că acest proces ar putea dăuna grav femelelor de elefant care ar aduce la viaţă mamuţii.

Echipa urmărește să folosească unul dintre puii de leu descoperiți pentru a-l clona, iar pe al doilea să-l păstreze în cadrul colecției de la Muzeul Mamutului din Iacuția, regiunea în care se află peștera. Cei doi pui, numiți Uyan și Dina, a căror vârstă a fost estimată la câteva săptmâni, sunt cele mai bine păstrate exemplare ale acestei feline străvechi descoperite vreodată. Ele au fost găsite în timpul săpăturilor în Siberia, ieșind la suprafață pentru prima oară de după pleistocen. Cercetătorii cred că puii fuseseră lăsați în peșteră de către mama lor, pentru protecție, unde ar fi rămași blocați în urma unei alunecări de teren.

Leii de peșteră siberieni (Panthera leo spelaea) ar fi fost asemănători cu leii moderni. Ei au trăit în pleistocen, fiind răspândiți în Europa, Asia și nord-vestul Americii de Nord, specia dispărând acum circa 10.000 de ani.

Sursa: MirrorDiscovery News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger