Cercetătorii transformă dioxidul de carbon în ciment prietenos cu mediul

0

Producția cimentului, una dintre componentele de bază ale betonului, este unul dintre factorii care contribuie la emisiile cu efect de seră, făcând betonul responsabil pentru 5% din emisiile generate la nivelul planetei. Gazele rezultate în urma arderii combustibililor fosili care sunt evacuate de coșurile uzinelor energetice neprietenoase cu mediul sunt responsabile pentru cea mai mare parte din emisiile globale de dioxid de carbon. În acest condiții, cercetătorii de la UCLA, SUA, lucrează la dezvoltarea unei soluții care să elimine din aceste surse poluante: captarea carbonului din coșurile industriale ale uzinelor și utilizarea lui pentru fabricarea unui nou material de construcție – CO2NCRETE -, care ar înlocui cimentul și ar urma să fie imprimat 3D.

Aceasta nu este prima tehnologie de captare a carbonului, însă, până acum, marea provocare a fost posibila utilizare a dioxidului de carbon după ce a fost captat și depozitat. Până acum, noul material de construcție a fost produs doar în laborator iar procesul s-a dovedit a fi de succes, următorul pas fiind testarea lui la scară largă, în condiții reale de climă. „Putem demonstra un proces prin care combinăm calcarul cu dioxid de carbon pentru a produce un material asemănător cu cimentul”, spune Gaurav Sant, care a condus echipa științifică. „Marea provocare pe care o întrevedem este că nu încercăm doar să dezvoltăm un material de construcție. Încercăm să dezvoltăm un procedeu, o tehnologie integrată care pornește de la CO2 și se încheie cu un produs finit. Imprimarea 3D este folosită de ceva vreme în lumea biomedicală, dar când o aplici în acest domeniu, te interesează rezoluția. Te interesează precizia. Toate aceste lucruri sunt importante și în construcții, dar într-o mai mică măsură. Provocarea o reprezintă proporția, pentru că nu vrem să imprimăm ceva de 5 centimetri lungime, vrem să puntem imprima ceva de 5 metri lungime. Scalabilitatea este foarte importantă”.

Carbon Upcycling: Turning Carbon Dioxide into CO2NCRETE from UCLA Luskin on Vimeo.

O altă provocare o reprezintă convingerea autorităților că o astfel de transformare este benefică nu doar pentru planetă, ci și pentru ele. „Această tehnologie ar putea modifica interesele economice asociate acestor uzine energetice și transforma gazele evacuate prin coșurile industriale într-o resursă pe care țările ar putea-o folosi pentru a-și construi orașele și a-și extinde rețeaua de drumuri”, spune J.R. DeShazo, profesor de politici publice la UCLA. „Ea transformă o problemă într-un beneficiu, prin produse și servicii de care va fi mare nevoie și care vor fi prețuite în țări precum India sau China. UCLA asigură o serie de ingineri, specialiști în materiale și economiști eminenți, care cercetează părți ale acestei probleme de 10, 20, 30 de ani. Și îi putem aduce împreună pentru a se concentra pe fiecare etapă (a acestui proces de tranziție)”. Cercetătorii se arată entuziasmați de posibilitatea de a reduce emisiile cu efect de seră din SUA, în special în regiunile în care există numeroase uzine energetice alimentate de cărbune, dar mai ales de cea de a le diminua pe cele din China, cel mai mare emitent de gaze cu efect de seră din lume, și India, care se apropie de locul doi, urmând să devanseze SUA.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger