Cercetătorii susțin că viața a fost adusă pe Pământ de microorganisme extraterestre

0

O echipă de astrobiologi de la Universitatea din Princeton a lansat o nouă teorie despre cum viața ar fi fost adusă pe Terra de către microbi veniți din spațiu, care au călătorit prin cosmos timp de câteva milioane de ani. Ipoteza a fost realizată după calcule care arată traiectoria unor fragmente de rocă de pe alte planete care au ajuns pe Pământ în vremuri imemoriale.

 

Aceste fragmente de rocă ar fi putut fi purtătoare de microorganisme extraterestre, arată un articol din revista Astrobiology. Acești microbi ar fi putut  supraviețui îndelungatei călătorii prin spațiu, în ciuda nivelurilor ridicate de radiații cosmice, iar posibilitatea ca forme de viață primare să fi ajuns de pe Pământ pe alte planete nu este nici ea de neglijat. Acest proces este cunoscut sub numele de litopanspermie și ar putea implica faptul că în Univers ar exista o planetă similară cu Pământul. ”Cercetările noastre ne arată că litopanspermia ar fi putut fi foarte posibilă, iar aceasta ar putea fi prima lucrare științifică în care să fie demonstrat acest lucru,” arată Edward Belbruno, de la universitatea americană.

Fragmentele de rocă de pe alte planete, desprinse în urma unor erupții vulcanice sau a unor impacturi cu meteoriții ar fi putut ajunge astfel în spațiu, purtând microbi care să genereze viață odată ajunși în medii propice. Călătorind la viteze relativ reduse, aceste resturi minerale ar fi putut fi atrase de forța de gravitație a planetelor în jurul cărora ajungeau în traiectoriile lor, lucru demonstrat de simulările computerizate realizate de cercetători pe marginea nașterii Soarelui. Potrivit cercetării prezentate ieri la Congresul European pentru Științe Planetare din Madrid, Pământul avea avă la suprafață încă de când sistemul solar avea 288 de milioane de ani la activ, ceea ce făcea ca atmosfera terestră să fie primitoare pentru microorganiste extraterestre.

 

Sursa: Daily Mail

Foto: Sciencefotolibrary


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger