Cercetătorii sunt mai aproape de a descoperi originile cancerului

0

Oamenii de știință anunță progrese semnificative în cercetarea cancerului, după ce au analizat 21 de mutații din spatele celor mai multe tumori. Alterările codului genetic studiate au reprezentat 97% dintre cele 30 cele mai comune cancere.

tumori

Descoperirea cauzelor mutațiilor poate duce la noi tratamente. Unele, precum fumatul, sunt cunoscute, dar peste jumătate sunt, încă, un mister.

O tumoare apare când o celulă a organismului se modifică. De-a lungul vieții, celulele suferă mai multe mutații care, eventual, se pot transforma în tumori fatale care cresc incotrolabil.

Echipa internațională de cercetători a căutat cauzele acestor mutații în cadrul celui mai mare studiu al genoamelor cancerului. Printre cele mai cunoscute sunt radiațiile UV și fumatul care determină mutații ale ADN-ului, crescând riscul de cancer.

Fiecare cauză lasă în urmă o amprentă unică, un fel de “graffitti genetic”, care arată dacă radiațiile sau fumatul au modificat ADN-ul.

Cercetătorii, coordonați de Wellcome Trust Sanger Institute din Marea Britanie, au analizat mai multe astfel de graffiti în 7.042 de mostre prelevate din cele mai comune 30 de cancere. Aceste 21 dintre “semnături” reprezintă 97% dintre cazurile care duc la cancer.

Oamenii de știință se declară foarte încântați de descoperire, întrucât aceste “semnături” le spun ce cauzează cancerul. Ei speră ca o parte din aceste cauze să se găsească în mediu pentru a veni cu metode de prevenție a cancerului.

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger