Cercetătorii sunt aproape de a crea pânza lui Spiderman

0

Cercetătorii americani au creat viermi de mătase care sunt modificați genetic să fabrice mătase mult mai puternică. Oamenii de știință de la Universitatea din Wyoming spun că obiectivul lor este să producă mătase care să fie la fel de puternică precum pânza de păianjen, care este mai rezistentă decât oțelul.

Personajul de benzi desenate Spiderman  folosea pânza de păianjen pentru a-i prinde pe răufăcători. Cercetătorii speră de decenii să oțină și ei o astfel de pânză.

Dar este nerealizabil să crești păianjeni pentru producția comercială a pânzei lor deoarece arahnidele nu produc suficientă pânză și, în plus, se mănâncă între ei.

Viermii de mătase, însă, sunt ușor de crescut și produc cantități mai mari de mătase, dar materialul lor este fragil.

Cercetătorii încearcă, astfel, de ani de zile, să obțină cel mai bun rezultat din cele două lumi – un material foarte puternic în cantități industriale, prin transplantarea de gene de la păianjeni la viermi. Dar tot nu au reușit să producă destulă pânză.

Viermii modificați genetic de o echipă condusă de profesorul Don Jarvis de la Universitatea din Wyoming par să producă un amestec între pânză de păianjen și mătase în cantități mari, despre care cercetătorii spun că e la fel de rezistent ca pânza de păianjen.

Astfel, știința este mai aproape de a produce mătase îmbunătățită la scară comercială. Principalele aplicații ale noului material ar fi în sectorul medical pentru cusături chirugicale mai puternice, implanturi și ligamente. Dar mătase modificată genetic ar mai putea fi folosită și pentru a înlocui plasticul, fiind, astfel, o alternativă mai ecologică.

Foto: Flickr / 1/6th shooter

Sursa: BBC

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger