Cercetătorii sunt 95% siguri că încălzirea globală este cauzată de oameni

0

Cei mai reputați cercetători din domeniul climatic au anunțat, vineri, că sunt mai convinși ca niciodată că oamenii sunt de vină pentru încălzirea globală și au prezis că impactul gazelor cu efect de seră se va întinde de-a lungul mai multor secole.

 

seceta

 

Comitetul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) a publicat un nou raport care arată că încălzirea mai înceată a atmosferei din acest secol este un fenomen natural care nu va dura. În schimb, putem să ne așteptăm la mai multe valuri de căldură, inundații, secete și la creșterea nivelului mării ca urmare a topirii calotei glaciare, pe măsură ce gazele cu efect de seră se adună în atmosferă.

Studiul, care are ca scop schimbarea direcției guvernelor către energii verzi, arată că este “extrem de posibil”, cu o probabilitate de cel puțin 95%, ca activitățile umane să fie cauza dominantă a încălzirii atmosferei de la mijlocului celui de-al XX-lea secol până acum.

Astfel, cercetătorii sunt tot mai convinși că omul se află în spatele acestui fenomen. În raportul din 2007, ei spuneau că este “foarte posibil” ca oamenii să cauzeze încălzirea globală, o estimare echivalentă cu o probabilitate de 90%, iar în raportul din 2001, spuneau că este “posibil”, adică se refereau la o probabilitate de 66%.

Secretarul general al ON, Ban Ki-moon, a spus că studiul este un apel către guverne pentru a ajunge, până în 2015, la un acord global de combatere a încălzirii globale. De asemenea, secretarul American de stat John Kerry a spus că raportul este un semnal de alarmă, iar cei care neagă știința și aleg scuze în locul unui plan de acțiune se joacă cu focul, referindu-se la scepticii care insistă pe faptul că în ultimii 15 ani, temperaturile au crescut mai lent, deși emisiile de gaze cu efect de seră au crescut, mai ales în țări în curs de dezvoltare precum China.

Raportul este rezultatul muncii a sute de oameni de știință și este analizat cu atenție de toată lumea, după ce ediția din 2007 a cuprins o exagerare a ratei de topire a ghețarilor din Himalaya. O analiză independentă ulterioară a arătat că eroarea nu a afectat concluziile principale ale studiului.

Printre cele mai importante concluzii ale raportului din acest an se numără predicția creșterii nivelului mării cu 3 metri până în 2300, potrivit unor scenarii. De asemenea, între 15% și 40% din dioxidul de carbon emis va rămâne în atmosferă pentru mai mult de 1.000 de ani, mai spun cercetătorii.

IPCC spune că oamenii au emis aproximativ 530 de miliarde de tone de dioxid de carbon, mai mult decât se estimase ca maxim pentru a ține încălzirea globală în limite. Media anuală a emisiilor de gaze cu efect de seră este de aproximativ 10 miliarde de tone și este în creștere.

Reducerea încălzirii globale din ultimii 15 ani, despre care cercetătorii spun că este datorată unui fenomen natural, nu va dura, iar temperaturile din 2016-2035 vor fi cu 0,3 – 0,7 grade Celsius mai ridicate decât în 1986-2005.

Clima nu e atât de sensibilă precum se estimase la încălzirea provocată de dioxidul de carbon, au mai descoperit cercetătorii. Dublarea cantității de dioxid de carbon din atmosferă ar duce la creșterea temperaturilor cu între 1,5 și 4,5 grade Celsius, mai puțin decât estimarea din 2007, care arăta o creștere de între 2 și 4,5 grade Celsius.

Raportul estimează că temperaturile vor crește cu între 0,3 și 4,8 grade Celsius până la sfârșitul celui de-al XXI-lea secol. De asemenea, creșterea nivelului mării este estimată la între 26 și 82 de centimetri, mai mult decât se estimase în 2007 – între 18 și 59 de centimetri.

Sursa: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger