Cercetătorii studiază efectele altitudinii asupra oamenilor pe Everest

1

Vinerea trecută, o echipă  de oameni de ştiinţă de la Clinica Mayo din Minnesota a pornit într-o expediţie de o lună pe Muntele Everest pentru a studia efectele altitudinii asupra oamenilor. Cercetătorii vor monitoriza nouă alpinişti în speranţa că vor descoperi indicii pentru suferinţe precum afecţiunile cardiace.

 

 

Everest, spun oamenii de ştiinţă, îi supun pe alpinişti la aceleaşi condiţii pe care le experimentează cardiacii, scrie Time, aşa că echipa va analiza îndeaproape o serie de efecte ale altitudinii extreme – asupra inimii, plămânilor, muşchilor şi somnului – şi se vor axa în special pe congestia pulmonară din timpul atacului de cord, care îi doboară adesea pe alpinişti.

Cercetătorii vor avea la ei 680 de kilograme de echipament medical, instalat în tabăra de bază, la 5.300 de metri altitudine. Cei nouă alpinişti vor fi monitorizaţi prin intermediul unui ceas de mână special (pentru nivelul de oxigen din sânge) şi a unei brăţări (pentru consumul de energie şi calorii) pe măsură ce urcă cel mai înalt munte din lume. Totodată, căţărătorii vor purta în buzunare şi aşa-numita “platformă Mayo”, un instrument care măsoară activitatea cardiovasculară. Oamenii de ştiinţă vor folosi şi jocuri video pentru a testa abilităţile cognitive ale alpiniştilor, precum capacitatea de a gândi la altitudini înalte, unde nivelul de oxigen este scăzut.

Expediţia lor poate fi urmărită pe blogul de aventură al National Geographic.

Foto: Nepal Tourism

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger