Un nou studiu arată că în fecalele umane se află cantităţi foarte mici de aur, argint, platină şi alte metale preţioase. Oamenilor de ştiinţă nu le mai rămîne acum decât să găsească o cale eficientă de a le recupera. Astfel, se poate reduce cantitatea de metale deversate în natură şi se creează o alternativă pentru dependenţa de minerit.
Kathleen Smith a petrecut, alături de echipa ei de cercetători, opt ani analizînd la microscop particulele minuscule de metal care se regăsesc în deşeurile umane. Dintre acestea, aurul însumează echivalentul unui mic depozit mineral, ceea ce înseamnă că, dacă o cantitate comparabilă de aur s-ar găsi într-o stâncă, investiţia de minerit ar fi considerată profitabilă.
Smith susţine că toate sistemele de scurgeri şi canalizări sunt pline cu depozite de aur, argint şi platină, provenite în special din produsele de îngrijire personală şi din nanoparticulele de neutralizare a mirosurilor neplăcute. Aceste particule de metale preţioase se acumulează la staţiile de tratare a apei, de unde ar putea fi colectate şi folosite. “Suntem interesaţi să colectăm metalele preţioase pe care le-am putea vinde, inclusiv metale importante în procesele tehnologice, cum sunt vanadiumul sau cuprul care se regăsesc în componentele de computer şi telefoane mobile,” mai arată coordonatoarea cercetării.
Un alt studiu sugerează că din fecalele colectate de la un singur milion de americani s-ar putea recupera metale în valoare de circa 13 milioane de dolari.
Sursa: Eurekalert
Puteţi citi şi:
Goana după aur se extinde: Mineritul pe asteroizi
FOTO Preţul lucrurilor preţioase: De unde vin mineralele folosite pentru electronicele noastre