Cercetătorii spun că bozonul Higgs ar prezice sfârșitul Universului

1

Celebra particulă subatomică despre care oamenii de știință spun că ar fi fost descoperită anul trecut joacă un rol esențial într-un calcul ce poate prevesti viitorul timpului și spațiului, arată un nou studiu. Potrivit acestui calcul, peste câteva zeci de miliarde de ani va avea loc o catastrofă majoră.

 

 

”Rezultatele arată că universul în care locuim este instabil și că, peste câteva miliarde de ani, va dispărea cu totul,” spune Joseph Lykken, fizian teoretic american, care a prezentat rezultatele acestei cercetări în cadrul celei mai recente întâlniri anuale a Asociației Americane pentru Progresul Științelor,

Bozonul Higgs, supranumit particula lui Dumnezeu, este o manifestare a unui câmp de energie care străbate Universul, așa-numitul câmp Higgs, ce poate explica, potrivit cercetătorilor, de ce particulele au masă. Anul trecut, fizicienii de la Large Hadron Collider au anunțat că au descoperit o nouă particulă, ale cărei proprietăți sunt extrem de similare cu cele ale bozonului Higgs. Pentru o confirmare fără urmă de îndoială, este însă nevoie de mult mai multe date.

Descoperirea acestei particule nu îi ajută pe fizicieni doar să valideze teoria despre masa particulelor, ci le permite să și realizeze noi calcule, imposibile în absența rezultatelor despre proprietatea bozonului. În acest cadru ipotetic, în care masa acestei particule este de 126 de ori mai mare decât masa unui proton, cercetătorii pot folosi aceste cifre pentru a demonstra că universul cunoscut este fundamental instabil și că, în viitorul îndepărtat, își va găsi sfârșitul printr-un cataclism cosmic. Potrivit specialiștilor, acest lucru se datorează faptului că întregul univers este străbătut de câmpul Higgs, care afectează vacuumul de spațiu-timp al universului, arată fizicienii, citați de LiveScience. ”Masa Higgs este legată de stabilitatea acestui vacuum. De fapt, se află la limită, ceea ce ar putea fi considerat fie o coincidență cosmică, fie rezultatul unor procese ale fizicii. Acesta este un lucru nou, pe care știința nu îl cunoștea până acum,” arată Christopher Hill, fizician teoretic la Fermi National Accelerator Laboratory. Dacă, de pildă, masa bozonului Higgs ar fi reieșit cu o diferență de doar câteva procente, calculele care pot prezice sfârșitul universului ar fi fost greșite. 

Sursa: LiveScience

 


Un comentariu

  1. Pingback: Fizicienii de la CERN spun că au găsit un bozon Higgs | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger