Cercetătorii spun că au reuşit să transmită, în premieră, un gând prin internet

0

Deşi sună a scenariu SF, un grup de specialişti internaţionali în ştiinţe neuronale şi iniginerie robotică susţin, într-un studiu recent, că au reuşit să transmită online un gând către alte persoane. Experimentul lor, apropiat de ce am putea numi “telepatie prin internet”, a constat în transmiterea unui gând exprimat printr-un singur cuvânt către destinatari din alte ţări, cu ajutorul unor dispozitive de scanare a creierului, conectate la reţeaua globală.

 

dnews-files-2014-09-internet-telepathy-140903-670-jpg

 

Expeditorul, localizat în India, a reuşit să transmită, printr-un sistem de dispozitive de encefalogramă conectate la internet, cuvântul “hola” şi “ciao” către destinatarii dintr-un laborator din Franţa. Un experiment similar s-a desfăşurat între Spania şi Franţa, cu aceleaşi rezultate. Este pentru prima dată când oamenii au reuşit să pună la punct cu succes o mostră de “telepatie” mediată de tehnologiile comunicării.

Pe scurt, sistemul funcţionează prin intermediul unor interfeţa de interacţiune creier-computer: electrozii ataşaţi de scalpul unei persoane monitorizează activitatea electrică din creier. Semnalele determină anumite reacţii, asemănătoare celor care intervin în sistemele ce le permit oamenilor să mişte, cu puterea minţii, membre artificiale. Mai precis, în cazul de faţă, gândul transpus în cuvinte de către expeditor este tradus în cod binar. În ceea ce-l priveşte pe destinatar, procesul este inversat: mesajul transpus în cod binar este livrat creierului printr-o tehnologie de stimulare transcraniană magnetică, care acţionează tot la nivelul scalpului. Destinatarul primeşte mesajul sub forma unor semnale luminoase, la nivelul vederii periferice, nu le “aude” ca gânduri, aşa cum ne-am putea aştepta. Secvenţele numerice emise de transmiţător sunt trimise prin email, iar la punctul de primire sunt decodate în aşa-numiţi fosfeni – semnalele luminoase -, acţionând ca un “cod Morse mental”.

“Folosind tehnologii avansate de precizie, printre care encefalograma wireless şi stimularea transcraniană magnetică robotizată, am reuşit să transmitem, direct şi noninvaziv, un gând de la o persoană la alta, fără ca ele să fie nevoite să vorbească ori să scrie,” arată studiul. Acest experiment reprezintă un pas minuscul pentru ce ar putea deschide porţile unei “telepatii prin internet,” însă cercetătorii vor continua să dezvolte sistemul.

Sursa: Discovery News

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger