Cercetătorii spun că au identificat cea mai adictivă mâncare

0

Un studiu recent de la University of Michigan și-a propus să depisteze care sunt alimentele care ar putea juca rolul de ”droguri” în lumea hranei. În urma analizelor, s-a constatat că pe locul întâi, în ceea ce privește capacitatea de a da dependență, se află pizza. Autorii studiului nu s-au mulțumit doar cu acest răspuns și au încercat să afle de ce.

Potrivit cercetării, principalul element care determină gradul de adicție pe care îl pot avea diverse alimente este gradul lor de procesare. Alimentele neprocesate, cum ar fi orezul integral sau peștele, nu sunt asociate problemelor de consum alimentar, în vreme ce, de pildă, cartofii prăjiți, chipsurile sau pizza sunt. Toate acestea din urmă au în comun grăsimea, despre care Erica Schulte, unul dintre autorii studiului, spune că se regăsește în toate alimentele adictive.

Din rândul alimentelor cu conțiut ridicat de grăsime, brânza se bucură de cea mai mare propularitate și, prin urmare, acest lucru explică de ce pizza tronează în preferințele oamenilor. Brânza conține o substanță numită caseină, regăsită în toate lactatele. Această proteină, descompusă în timpul digestiei, eliberează o serie de opiacee, numite casomorfine. Există cercetări care arată că aceste casomorfine interacționează cu receptorii de opiacee, implicați în procesele cerebrale de control al durerii, de recompensă și de adicție.

Mai mult, casomorfinelor din brânză pe care le conține pizza, li se adaugă zahărul din sosul de roșii și carbohidrații din blat, ambele ”gâdilând” receptorii de dopamină din creier, prezenți în procesele de adicție.

Așa că data viitoare când mai aveți în față o pizza sau un sandviș cu brânză din belșug, încercați să vă dați seama dacă vă e relativ ușor să vă abțineți de la a mânca mai mult de necesar. Ar putea fi casomorfinele care își fac de cap.

Sursa: Mic


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger