Cercetătorii spun că 2015 este, până în prezent, cel mai călduros an din istoria consemnată

0

National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) a anunţat că luna iunie din acest an, precum şi prima jumătate a lui 2015 au înregistrat până acum cele mai mari temperaturi din istoria meteorologiei consemnate. Căldura peste medie ajunge, potrivit lui Jessica Blunden, meteorolog la NOAA, “să fie ceva obişnuit, în fiecare lună.”

Calculele specaliştilor arată că media globală de temperatură a lunii iunie, 16,3 grade Celsius, a depăşit recordul atins de iunie 2014 cu 0,12 grade Celsius. De regulă, explică Blunden, recordurile de temperatură se depăşesc într-un interval aşa de scurt cu doar una sau mai multe sutimi de grad, cu nu mai bine de 10%.

Această depăşire nu este însă, din păcate, o excepţie: media primelor şase luni ale acestui an a fost de 14,35 grade Celsius, mai mare cu o şesime de grad faţă de recordul din 2010, când s-a înregistrat un model meterologic recurent de tip El Nino – încălzire a zonei centrale din Oceanul Pacific, care determină schimbări meteo la nivel planetar. Anul acesta, previziunile arată o accentuare a acestui fenomen.

Luna iunie a fost extrem de călduroasă în toate regiunile lumii, în special în Spania, Austria, anumite părţi ale Asiei, Australia şi America de Sud. În sudul Pakistanului, un val de căldură a ucis luna trecută peste 1.200 de persoane – numărul opt în topul sumbru al valurilor de căldură ucigaşe, începând cu 1900. În luna mai, un alt val de căldură a ucis în India peste 2.000 de persoane, bilanţ ajuns pe locul 5 în clasamentul sus menţionat.

La rândul lor, lunile mai şi martie au doborât recordurile ultimilor 136 de ani, în materie de temperatură. Conform NOAA, începând cu anul 2000, recordurile de temperaturi lunare ridicate au fost depăşite de 25 de ori, însă recordurile de temperatură scăzută nu au fost doborâte din 1916. “Aşa arată încălzirea globală cauzată de oameni, din ce în ce mai cald,” concluzionează Jonathan Overpeck, director al Institutului de Mediu de la Universitatea din Arizona.

Sursa: The Guardian

Puteţi citi şi:

INFOGRAFIC Cei mai mari responsabili pentru schimbările climatice

Cum afectează încălzirea globală România şi ce fac autorităţile

Ce îi sperie pe cercetătorii din domeniul schimbărilor climatice


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger