Cercetătorii ruși au recreat o plantă din era glaciară

0

Sigur o mai țineți minte pe veverița din Ice Age, care ținea cu dinții nucă. Dacă acum 30.000 de ani n-ar fi existat astfel de animale strângătoare, oamenii de știință n-ar fi reușit azi să readucă la viață una dintre speciile întâlnite în acea perioadă. Cum însă în scorbura unei vererițe glaciare a fost descoperit un fruct cu semințe datând din epoca respectivă, Academia Rusă de Științe a găsit o cale să recreeze planta de Silene stenophylla (foto).

 Din țesutul fructului, echipa de cercetători a reușit în premieră să resusciteze o specie dispărută, deschizând astfel drumul experimentelor în această zonă. Până acum, Silene stenophylla este cea mai veche plantă cunoscută care să fi fost regenerată. Trebuie spus că acest proces nu i-a afectat fertilitatea, ea producând atât flori, cât și semințe sănătoase.

”Ni se pare o chestiune vitală să continuăm cercetările cu materiale găsite în permafrost, în căutarea unei supe primordiale, aceea a vieții preexistente, care cel puțin ipotetic  a dispărut de mult de  pe fața Pământului,” arată studiul rușilor de la Institutului de Biofizică Celulară.

Fructul folosit în cadrul experimentului a fost descoperit sub malul râului Kolyma, într-un strat de sedimente cu vechime de cca 30.000 de ani. Apa nu s-a putut infiltra până la el, din cauza cimentării sedimentelor, astfel încât semințele s-au păstrat perfect izolate. ”Veverițele săpau în pământul înghețat pentru a-și face scorbură, de mărimea unei mingi de fotbal, punând mai întâi un strat de paie și apoi blană de animal, pentru a proteja proviziile,” explică Stanislav Gubin, unul dintre autorii studiului. În stratul din care a fost degropat fructul, s-au mai găsit oase de mamifere mari, cum ar fi mamuți, rinoceri lânoși, bizoni și cerbi.

 

Sursa: The Guardian

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger