Cercetătorii pot șterge amintirile neplăcute

0

Pentru cei care suferă de sindrom post-traumatic, amintirile urâte pot declanșa episoade de frică în viața de zi cu zi. Cercetătorii au găsit o metodă prin care să identifice și să șteargă amintirile neplăcute din creierul șoarecilor folosind lumina.

 

amintiri

 

Oamenii de știință au dovedit o teorie veche de 40 ani despre cum sunt stocate și dezgropate amintirile episodice în creier. Cercetarea a fost condusă de Kazumasa Tanaka și Brian Wiltgen de la Universitatea din California. Încă din 1970, neurocercetătorii credeau că aminitirile episodice sunt stocate și dezgropate în părți diferite ale creierului. Pentru ca amintirile să fie scoase din “depozit” și să fie re-experimentate este nevoie de interacțiuni între cortexul cerebral și hipocampus. Acest lucru a fost imposibil de demonstrat la acea vreme din cauza tehnologiei insuficiente.

Pentru a demonstra acest lucru, cercetătorii au folosit optogenetica, știința care permite studierea activității nervilor cu lumină. În cadrul studiului au fost folosiți șoareci ale căror celule nervoase au fost modificate pentru a emite lumină fluorescentă verde când sunt activate. Lumina le-a permis oamenilor de știință să urmărească procesul de formare a amintirilor în creierul șoarecilor. În plus, celulele nervoase puteai fi “stinse” și “aprinse”.

Apoi, cercetătorii le-au format șoarecilor amintiri neplăcute pentru a testa teoria. Animalele au primit șocuri electrice și au fost închiși într-o cușcă cu scopul de a asocia acel loc cu amintiri neplăcute. Celulele fluorescente le-au permis cercetătorilor să identifice care celule anume din cortexul cerebral și din hipocampus erau implicate în învățarea și amintirea experiențelor neplăcute. Când acele celule din hipocampus erau “stinse”, șoarecii nu își aduceau aminte că se temeau de cușca cu șocuri. Dar, stingerea unor celule din hipocampus care nu aveau legătură nu afectau amintirea.

Deși studiul nu pavează drumul către o mașină care șterge amintirile ca în Eternal Sunshine of the Spotless Mind, ajută la găsirea de tratamente pentru cei care suferă de sindrom post-traumatic.

Sursa: iflscience.com

 

Puteți citi și:

Amintirile pot fi transmise genetic de la o generație la alta

Cercetătorii caută un leac pentru frică


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger