Cercetătorii ne spun exact cât timp ar trebui să muncim zilnic, pentru a fi mai eficienţi

1

Studiile au arătat că pauzele frecvente de la muncă stimulează productivitatea, concentrarea și creativitatea și că absența unei pauze de prânz adecvate duce la un randament scăzut. Creierul are resurse limitate de energie psihică, iar eforturile de controlare a comportamentului, de execuție și concentrare le consumă repede, eficiența scăzând în toate aspectele vieții. Recent, compania Draugiem Group, scrie FastCompany, a calculat cât ar fi optim să muncim și ce pauze se impun.

Compania de social networking a realizat un experiment pentru a vedea cum își dozează timpul cei mai productivi angajați ai lor (10% din întregul personal) și au aflat, cu surprindere, că aceștia nu muncesc mai mult decât colegii lor, prestând ore suplimentare, ba mai mult, nu lucrează nici măcar opt ore, cât era programul. Tot ce fac e să-și ia pauze frecvente. Mai exact, lucrează intens timp de 52 de minute, apoi fac pauze de câte 17 minute în care-și lasă creierul să se revigoreze și se pregătesc pentru următoarea repriză de muncă.

Studiul întărește ce susțin cercetătorii de ani de zile, că creierul uman n-a fost proiectat pentru un program de muncă de opt ore. Ce a fost însă și mai surprinzător în ceea ce privește rezultatele a fost ce făceau cei mai productivi angajați în pauzele pe care și le luau. Aceștia plecau de la computer și făceau o plimbare, vorbeau cu colegii lor despre orice altceva în afară de muncă sau citeau dintr-o carte. Deși mulți dintre oameni simt nevoia să lase impresia că muncesc din greu, studiul le arată managerilor cât de important este să-i asigure pe angajați că se pot abate de la program fără teama de a părea leneși sau neproductivi.

FastCompany prezintă la final o listă cu ponturi pentru o mai bună organizare a timpului la locul de muncă:

Programați-vă pauzele în agenda zilnică – în mod ideal, o dată la fiecare 52 de minute.

Puneți-vă ceasul să sune pentru a vă aminti când să luați pauza și când să vă întoarceți la muncă.

Faceți-vă o listă de priorități realistă pentru ziua de muncă – în mare parte din cazuri, oamenii își impun sarcini grele și subestimează timpul în care le pot duce la bun sfârșit.

Prioritizați-vă sarcinile – alegeți trei mari sarcini pe care să vă concentrați toată ziua și adăugați-le pe cele mai mici care apar pe neașteptate de-a lungul zilei pe o listă separată, reajustând apoi prioritățile pentru acea zi dacă se impune. După ce terminați cu primele trei, alegeți alte trei de pe lista lungă.

 

Foto: Mădălin Nicolaescu

 

Puteți citi și:

Suedezii experimentează ziua de lucru de șase ore

Mai are sens să muncim opt ore pe zi?


Un comentariu

  1. 8 ore si toti capitalistii ar trebui sa invete asta fiindca odihna te face mai productiv .. eu inteleg ca zice Basescu ca suntem o tara bazata pe initiativa si concurenta dar concurenta nu se da intre patroni sau birocrati se da intre muncitori pe bani putini si multa munca, oare cand va invata romanul sa nu mai munceasca mult si prost ca este acelasi lucru cu si cum ai cauta ieftin si bun

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger