Cercetătorii ne sfătuiesc să devenim demitarieni

1

În urma scandalului din jurul cărnii de cal, oamenii de știință susțin că soluția pentru o mai bună administrare a resurselor naturale este ca cei din țările dezvoltate să reducă la jumătate consumul de carne. Cu alte cuvinte, să devină ”demitarieni”, termen lansat de profesorul Mark Sutton, coordonatorul unui studiu lansat azi de Programul pentru Mediu al Națiunilor Unite (Unep).

 

În ultimele decenii, cursa pentru producerea cărnii ieftine a determinat schimbări radicale la nivelul agriculturii, astfel încât, pentru producerea cantităților uriașe de cereale necesare creșterii animalelor a crescut exponențial și cantitatea de fertilizatori, pesticide și erbicide. Efectul acestor schimbări nu a întârziat să apară, susține raportul Unep, ”cauzând o rețea a poluării apelor și aerului care deteriorează vizibil sănătatea oamenilor.” Utilizarea excesivă a chimicalelor creează, potrivit studiului citat de The Guardian, zone moarte în mările planetei, determinând dezvoltarea excesivă a algelor, moartea peștilor sau periclitând sănătatea albinelor, a amfibienilor și a altor elemente importante pentru ecosistem. Totodată, aceste practici au dus la producerea unor cantități impresionante de carne de foarte proastă calitate.

Una dintre posibilele soluții pentru această criză generalizată este creșterea consumului de legume și reducerea consumului de proteină animală. ”Mâncați carne, dar mai rar – transformați-o într-un meniu pentru ocazii mai speciale,” spune Mark Sutton, precizând că ”mărimea porției joacă un rol-cheie. Multe porții sunt prea mari, depășind capacitatea consumatorului. Gândiți-vă la o schimbare culturală, care să vă facă să spuneți Îmi place gustul, dar nu am nevoie de ea așa de des.” În același timp, creșterea consumului de legume în defavoarea cărnii va avea un efect semnificativ asupra sănătății oamenilor.

Conculziile raportului coordonat de Sutton referă în special la situația țărilor bogate, cum ar fi SUA sau cele din Europa Occidentală, acestea din urmă, spune el, fiind însă mai deschise în adoptarea acestei schimbări de dietă, în vreme ce americanii sunt mai sceptici când vine vorba de reducerea porțiilor de carne. În ceea ce privește țările mai sărace, studiul susține că ar trebui încurajate să ridice consumul de proteină animală, extrem de rară în dieta a miliarde de oameni.

Ajungând la evaluarea tipurilor de carne cel mai frecvent consumate, în materie de riscuri pentru mediu, studiul Națiunilor Unite arată că cel mai puțin dăunătoare sunt carnea de pui și carnea de porc, precizând însă că diferențele esențiale constau în condițiile în care aceste animale sunt crescute. Producția de carne este, de altfel, responsabilă pentru 80% din azotul și fosforul folosite în agricultură, provocarea viitorului fiind aceea de a produce mai multă hrană folosind mai puțină energie și generând mai puțină poluare. ”Dacă nu vor fi luate măsuri, creșterea poluării și a consumului de energie și de produse animale pe cap de locuitor vor exacerba pierderea substanțelor nutritive, a nivelurilor de poluare și a degradării solului, aminințând calitatea apei, a aerului și a solului, afectând clima și biodiversitatea,” atenționează raportul Unep.

Sursa: The Guardian

Foto: tterpening.com

Puteți citi și:

Sunteți vegetarian? Nu, sunt flexitarian

 


Un comentariu

  1. Pingback: ENSZ: a jóléti államok lakói egyenek feleannyi húst! » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger