Cercetătorii lucrează la un dispozitiv care ar putea traduce ceea ce “spun” câinii

0

Nordic Society for Invention and Discovery, o companie suedeză de design, a anunţat că lucrează de zor la un sistem care ar permite, în sfârşit, celor mai buni prieteni ai omului să se facă mai bine înţeleşi. Dispozitivul, asemănător unor căşti, ar urma să analizeze în timp real schimbările petrecute în creierul animalului de companie şi să transmită, prin intermediul unei interfeţe, o traducere aproximativă a ceea comunică acesta.

 

no-more-woof.jpg__800x600_q85_crop

 

Acest dispozitiv, numit deocamdată No More Woof (Gata cu ham-ham), constă dintr-o pereche de “căşti” dotate cu senzori pentru encefalograme, care să înregistreze activitatea cerebrală a patrupedelor. Cu ajutorul unui microcomputer, cercetătorii susţin că gadget-ul, odată instalat pe capul câinelui, ar putea distinge între diverse semnale ce descriu modele de “gândire” ale câinelui şi, prin intermediul unui software (interfaţă creier-computer), ar putea traduce semnalele în fraze comunicabile şi inteligibile pentru oamenii. Aceste fraze ar fi transmise prin difuzoare, anunţându-l pe deţinătorul câinelui dacă acesta din urmă ar fi, de pildă, plictisit sau curios, dacă ar vrea să iasă la plimbare sau dacă s-ar simţi rău.

În decembrie 2013, suedezii au lansat o campanie de crowdfunding pe platforma Indiegogo, prin care donatorii au fost invitaţi să contribuie la materializarea acestui proiect. Cei care donează 65 de dolari ar urma să primească o variantă simplă a gadget-ului, capabilă să distingă între trei modele de gândire – oboseala, foamea şi curiozitatea -, pe care să le traducă vocal în engleză. Cei care donează în jur de 600 de dolari ar urma să primească un model mai performant, care să distingă patru asemenea modele şi care poate fi folosit pentru numeroase rase. Până în prezent, creatorii proiectului au primit o sumă de două ori mai mare decât cea solicitată, respectiv aproape 23.000 de dolari.

“Provocarea este să facem un dispozitiv potrivit mai multor rase, adaptabil mai multor dimensiuni. Dacă dispozitivul se deplasează, îşi poate pierde semnalul. Ce încercăm acum din greu este să punem la punct tocmai aceste aspecte, dar deocamdată avem doar prototipuri funcţionale, nu produse gata să fie realizate în masă,” arată Per Cromwell, cel care a propus această idee. 

Odată cu lansarea campaniei de strângere de fonduri însă, criticii din domeniul neuroştiinţelor nu au întârziat cu obiecţiile. Bruce Luber, profesor specializat în neurofiziologie, susţine că un astfel de dispozitiv nu poate funcţiona eficient, din moment ce sistemul de encefalogramă nu poate înregistra decât activitatea de la suprafaţa creierului, neputând astfel determina dacă un animal este sau nu înfometat. Senzaţia de foame este înregistrată în hipotalamus, localizat în centrul creierului.

Deşi suedezii responsabili de proiect recunosc că acesta este un experiment a cărui reuşită urmează să fie testată, ei nu îşi pierd încrederea în potenţialul invenţiei lor. În faza de testare, ei au folosit o cameră video şi un sistem de înregistrare a activităţii cerebrale, în vreme ce câinele-subiect era supus unei game variate de stimuli, cum ar fi o minge, un miros cunoscut sau prezenţa unei persoane apropiate. “Curiozitatea şi agitaţia au arătat o activitate cerebrală accelerată, lucru pe care dispozitivul îl interpretează sub forma unor întrebări de tipul Ce-i asta? sau Vreau să mp joc. Dimpotrivă, atunci când câinele e obosit sau plictisit, iar activitatea creierului scade, dispozitivul traduce acest lucru prin fraze de tipul Lasă-mă-n pace ori Vreau să dorm,” arată designerii suedezi.

Sursa: Smithsonian Magazine

Puteţi citi şi:

Primul câine arheolog al lumii

Câini versus pisici

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger