Cercetătorii, la un pas de readucerea la viaţă a mamuţilor

0

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a finalizat de curând secvenţierea genomului de mamut lânos, specie întâlnită ultima oară în urmă cu circa 4.000 de ani. Cercetătorii americani deja au început să studieze caracteristicile acestui animal, introducând gene de mamut în celule stem de elefant. Scopul americanilor este acum să producă noi mamuţi, care să repopuleze zone de tundră şi de pădure boreală din Eurasia şi America de Nord.

_69079568_london_looks_5661371640_6e67a0128d_o

Cercetarea, publicată în Current Biology, cuprinde în premieră secvenţierea completă a ADN-ului de mamut lânos şi ar putea fi folosită pentru readucerea la viaţă a acestei specii înrudite cu elefantul. Cu toate acestea, Love Dalén de la Muzeul de Istorie Naturală din Stockholm e de părere că acest proces ar putea dăuna grav femelelor de elefant care ar aduce la viaţă mamuţii, şi că ar prefera ca realizarea ştiinţifică la care a participat să nu fie folosită în acest sens.

Long Now Foundation însă, organizaţie din San Francisco, îşi propune însă tocmai acest lucru: “Scopul nostru nu e să creăm copii perfecte ale mamutului lânos, specie dispărută azi, ci să ne concentrăm la specii adaptate de mamut, prin care elefanţii asiatici ar putea trăi în clima rece a tundrei. Următorii paşi, în acest sens, sunt dezvoltarea unor culturi de ţesut prelevat de la elefanţi, editarea genomului şi clonarea,” arată prezentarea Long Now. Fundaţia sprijină în prezent o echipă de cercetători de la Harvard, care foloseşte ingineria genetică pentru a insera gene de mamut în celule stem de elefant. Până acum, au fost folosite gene legate de sânge, grăsime şi păr, pentru a studia efectele acestor gene.

Long Now Foundation urmăreşte să introducă material genetic de mamut, creat artificial, într-un ovul de elefant, recoltat de la o femelă de elefant de la zoo. Potrivit organizaţiei, primele tentative de clonare vor începe în 2018.

Există însă şi numeroşi oamni de ştiinţă care consideră problematic această cale de a recrea o specie dispărută. “Există diferenţe enorme între a avea în laborator o celulă vie, al cărei genom conţine câteva schimbări, şi a obţine un animal viu, care să semene cât de cât cu mamutul,” e de părere Beth Shapiro, autoarea cărţii How to Clone a Mammoth. Shapiro este unul dintre principalii oponenţi ai aşa-numitei “dez-extincţii ale mamuţilor”: “Elefanţii nu reacţionează bine în captivitate şi se chinuie foarte tare cu reproducerea asistată, aşa că nu ar mai trebui lăsaţi să facă alţi pui. Mai mult, elefanţii sunt creaturi extrem de sociale şi avem toate motivele să credem că şi mamuţii erau. Un singur mamut pe lume ar trăi în perfectă singurătate. El nu ar putea fi eliberat în zona arctică decât după ce există mai multe exemplare. Până nu vom putea crea mamuţi fără să ne folosim de elefanţi, mie nu mi se pare deloc o soluţie etică.”

Sursa: BBC News

Puteţi citi şi:

Cercetătorii l-ar putea reînvia pe omul de Neanderthal, dar au nevoie de o femeie curajoasă

Brazilia vrea să cloneze animalele pe cale de dispariţie


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger