Cercetătorii l-ar putea reînvia pe omul de Neanderthal, dar au nevoie de o femeie curajoasă

3

Publicația Spiegel Online a realizat de curând un interviu cu George Church, expert în biologie sintetică la Harvard, care susține că ADN-ul va fi materialul de construcție al viitorului. Printre potențialele sale utilizări s-ar număra și resuscitarea unor specii umane pierdute, cum ar fi omul de Neanderthal, dispărut acum circa 33.000 de ani.

 

Cercetătorii care analizează felul în care ar putea fi folosit în viitorul nu tocmai îndepărtat ADN-ul spun că acesta nu i-ar putea ajuta doar la imunizarea omenilor împotriva tuturor virușilor, ci și la reînvierea oamenilor primitivi. George Church, în vârstă de 58 de ani, e de părere că primul copil de Neanderthal s-ar putea ”naște” în timpul vieții sale. ”Motivul pentru care consider că acest lucru e posibil este dezvoltarea tehnologiilor, mai rapidă ca niciodată. În special, decodarea și scrierea ADN-ului este acum de un milion de ori mai rapid decât acum șapte sau opt ani. O altă tehnologie necesară de-extincției Neanderthalilor ar fi clonarea umană. Putem clona toate tipurile de mamifere, astfel că e foarte posibil să clonăm și oameni,” spune Church, în interviul pentru Spiegel, pe care îl puteți citi integral aici.

După părerea biologului, reînvierea omului de Neanderthal ar putea avea mai multe beneficii, pringtre care și faptul că ”ei ar putea gândi într-un mod diferit de al nostru. Știm că aveau cranii mai mari. Ar putea fi chiar mai inteligenți decât noi. Când vom fi confruntați cu o epidemie sau cu necesitatea de a părăsi planeta, modul lor de a vedea lucrurile ne-ar putea fi de folos.” Cercetătorul mai crede că ar trebui recreate mai multe exemplare din această specie, ”pentru a avea un simț al identității.” Animat de această posibilitate, Church susține că ”ei ar putea o cultură a neo-neanderthalienilor și ar putea deveni chiar o forță politică.”

Imaginându-și traseul unui astfel de proiect, biologul american spune că prima etapă ar fi secvențializarea genomului de Neanderthal, etapă deja încheiată. Apoi, genomul ar urma să fie împărțit în circa 10.000 de unități, ce urmează să fie sintetizate. Aceste unități genomice ar putea fi apoi introduse în celule stem umane, iar dacă operațiunea este repetată se multe ori, există șansa de a genera celule stem foarte apropiate de secvența genomică a omului de Neanderthal. Church spune că a dezvoltat o astfel de procedură semi-automatizată chiar în laboratorul său. Ultima etapă ar fi asamblarea unităților într-o celulă stem umană, ceea ce ar permite clonarea primului Neanderthal. Church spune că a reușit să obțină destul ADn din oase fosilizate, încât să reconstruiască ADN-ul acestei specii. ”Nu mai am nevoie decât de o femeie cu spirit de aventură.”

 

Sursa: Spiegel Online

Foto: Alamy

 

 


Advertisment ad adsense adlogger