Cercetătorii înlocuiesc parolele cu gânduri

0

Din moment ce amintirea și notarea parolelor la toate site-urile pe care e înscris poate fi frustrantă pentru un om, cercetătorii de la Universitatea din California, Berkeley, au creat un dispozitiv care îi ajută pe oameni să le gândească, scrie Mashable. În alte cuvinte, au înlocuit parolele cu unde cerebrale prin biosenzori.

 

Cercetătorii au creat ceea ce se numește NeuroSky Mindset, un dispozitiv care se atașează pe cap și se conectează la computer prin Bluetooth. Senzorii săi sunt plasați pe fruntea utilizatorului, transferând computerului impulsuri electrice venite de la creier. Alte sisteme de autentificare biometrică folosesc degetele sau retina pentru a înlocui parolele, însă sunt mult mai scumpe. Cel pe bază de gânduri costă 100 de dolari și e mai user-friendly.

Undele cerebrale sunt unice pentru fiecare individ în parte, așa că chiar dacă cineva cunoaște gândul-parolă al unui utilizator, impulsurile care îi vin din creier sunt diferite. Într-o serie de teste, participanții au realizat șapte sarcini mentale diferite cu ajutorul dispozitivului. Acțiuni simple precum concentrarea pe propria respirație sau pe un anumit gând timp de 10 secunde au rezultat într-o autentificare de succes. Cercetătorii și-au dat seama că cel mai bine funcționează atunci când utilizatorii își găsesc o sarcină mentală pe care nu-i deranjează s-o repete zilnic. Mulți și-au imaginat, de exemplu, că fredonează un cântec.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger