Un cufundător încearcă să comunice cu delfinii prin intermediul unui computer care recunoaşte sunetele acestora şi generează răspunsuri în timp real. Dacă încercarea din largul coastei Floridei va avea succes, aceasta va reprezenta un pas uriaş în comunicarea dintre delfini şi oameni.
Încă din anii 1960, delfinii captivi au comunicat prin intermediul imaginilor şi sunetelor. În anii 1990, Louis Herman, de la un laborator pentru cercetarea mamiferelor marine din Hawaii, a descoperit că delfinii pot urmări peste 100 de cuvinte. De asemenea, delfinii pot răspunde corespunzător la comenzi în care aceleaşi cuvinte apar în ordine diferită, însemnând lucruri diferite.
Dar comunicarea în aceste experimente a fost unilaterală, spune Denise Herzing, fondatoarea Wild Dolphin Project din Florida. Din 1998, Herzing şi colegii săi au încercat să realizeze comunicare duală cu delfinii, făcându-i să asocieze sunetele cu patru imagini mari de pe o “tastatură” subacvatică. Prin îndreptarea corpului care simbolurile diferite, delfinii puteau face cereri – să se joace cu nişte ierburi sau să se joace în valul făcut de barca cufundătorilor. Sistemul a reuşit să atragă atenţia delfinilor.
Herzing lucrează, în prezent, cu Thad Starner, cercetător la Institutul de Tehnologie Georgia din Atlanta, la un proiect denumit Cetacean Hearing and Telemetry (CHAT). Ei vor să creeze împreună cu delfinii un limbaj.
Delfinii pot produce sunete la o frecvenţă de până la 200 de kiloherti, de 10 ori. Pentru a înregistra, a interpreta şi a răspunde la sunetele delfinilor, Starner şi studenţii săi construiesc un aparat prototip care conţine un computer de dimensiunea unui smartphone.
Aparatul va fi testat la jumătatea acestui an în apele Atlanticului.
Foto: Flickr / digi-jo
Cititi si:
Esuarea balenelor, o avertizare de cutremur?