Cercetătorii de la Oxford încearcă să salveze o limbă vorbită de doar trei oameni din lume

1

O echipă de academicieni de la Oxford a fost trimisă într-o zonă îndepărtată din Indonezia pentru a salva o limbă vorbită de doar trei oameni, informează The Telegraph.

Cei trei oameni sunt ultimii care mai vorbesc dusner, o limbă foarte veche vorbită într-o sat de pescari din jungla Papua, o insulă indoneziană.

Cercetătorii au ajuns aproape prea târziu întrucât cutremurele recente şi inundaţiile au distrus aproape în întregime comunitatea care încă mai foloseşte această limbă în ceremonii, precum în cadrul nunţii.

Cercetătorii de la Facultatea de Lingvistică, Filologie şi Fonetică din cadrul universităţii au descoperit limba, iar dr. Suriel Mofu a plecat spre Indonezia în octombrie pentru a se documenta. La câteva zile de la plecare, inundaţiile au lovit zona cea mai estică a insulei Papua, iar echipa de la Oxford nu a putut afla dacă vorbitorii de dusner a€“ două femei în vârstă de 60 de ani şi un bărbat de 70 de ani a€“ au supravieţuit.

În prezent, Suriel Mofu a luat legătura cu cei trei şi a început proiectul de 14 luni de înregistrare a vocabularului şi gramaticii limbii.

Localnicii îşi învaţă copiii să vorbească malaieza întrucât consideră că este mai utilă pentru a-şi găsi locuri de muncă. Dar limba dusner este folosită în cadrul ceremoniilor. Ultimii vorbitori de dusner au copii, dar aceştia din urmă nu cunosc limba pe cale de dispariţie, ceea ce înseamnă că aceasta va muri odată cu cei trei.

Se estimează că jumătate dintre cele 6.000 de limbi înregistrate în lume vor dispărea în următorii 50 de ani. Limba denser nu a fost scrisă niciodată, poveştile tradiţionale şi experienţele trecând de la o generaţie la alta pe cale orală.

Foto: Reuters

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Ultimii doi vorbitori ai unei limbi aflate pe cale de dispariție refuză să-și vorbească | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger