Cercetatorii chinezi vor sa creeze molecula anti-obezitate

4

Oamenii de stiinta din China au descoperit modul in care actioneaza gena responsabila pentru obezitate si pentru masa de grasime din organism si, in urmatorii cativa ani, vor cauta metode de a crea un inhibitor care sa-i blocheze activitatea.

Gena FTO, asociata obezitatii, se afla pe cromozomul 16, iar o serie de studii anterioare au demonstrat ca este puternic legata de castigul in greutate. Cu toate acestea, cercetatorii incep sa-si dea seama abia acum cum functioneaza ea cu adevarat, scrie Reuters, oamenii de stiinta de la Institutul de Stiinte Biologice din Beijing observand ca gena este activata doar in cazul ADN-ului cu un singur filament.

“Aceasta gena a fost identificata prin intermediul unor studii realizate in cadrul unor grupuri etnice diferite – caucazieni, chinezi, japonezi si sud-coreeni”, spune cercetatorul principal Jijie Chai, care, impreuna cu colegii sai de la institutul din Beijing, a publicat noua descoperire in ultimul numar al revistei Nature. “Ea are activitate doar in cazul ADN-ului cu un singur filament si nici un fel de activitate cand este vorba de ADN cu doua filamente”.

Chai crede ca FTO este o tinta buna in tratarea obezitatii, ia echipa sa vrea sa creeze un inhibitor eficient, o mica molecula care sa-i blocheze activitatea si pe care sa o foloseasca pe cobai. Cu toate acestea, un tratament adecvat pentru obezitate – care sporeste riscul mortii premature, al diabetului, afectiunilor cardiace sau al cancerului – se afla la cativa ani distanta, adauga cercetatorul.

Cazurile de obezitate cresc intr-un ritm alarmant in intreaga lume, afectand atat tarile dezvoltate, cat si pe cele in curs de dezvoltare, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). In 2005, cel putin 20 de milioane de copii sub 5 ani si in jur de 1,6 miliarde de oameni cu varsta de peste 15 ani erau supraponderali si cel putin 400 de milioane erau obezi. OMS estimeaza ca, pana in 2015, 2,3 miliarde de adulti vor fi supraponderali si peste 700 de milioane vor avea de infruntat obezitatea.

Foto: Flickr/Tobyotter

Tags:4 comentarii

  1. O sa dureze si mai mult pana o sa fie accesibil tratamentul. Nu cred ca toti oamenii or sa si-l permita, cel putin la inceput. Din cele cateva miliarde de oameni cu aceasta problema, cati credeti ca sunt saraci sau la limita saraciei ? Eu zic ca sunt destul de multi, daca nu foarte multi…

  2. Gresesti amarnic: saracii sunt cei mai afectati de obezitate din cauza ca alimentele procesate industrial ieftine sunt pline de grasimi procesate si au la cantitati mici extrem de multe calorii.Mancarea procesata industrial este purtatorea genei obezitatii .
    Toti , dar absolut toti oamenii au , indiferent de culoare sau rasa, cam aceleasi tabieturi…si placerea mancarii este aceeasi peste tot. Conteaza ce poti manca de banii aia (Cat te costa la restaturant un meniu? Dar la raft o punga de cartofi prajiti sau cipsuri?)

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger