Cercetătorii caută soluții pentru reducerea vânturilor bovine

0

Vacile produc metan pe cale naturală (prin pârțuri mai exact), fiind responsabile pentru milioane de tone de emisii anuale numai în SUA. Metanul este un vaz cu efect de seră care are un potențial de sporire a încălzirii globale de 25 de ori mai mare decât dioxidul de carbon, însă o echipă de oameni de știință din nouă țări speră să rezolve problema vânturilor bovine prin reproducere selectivă.

 

Flickr/William Herron

 

Oamenii de știință din cadrul proiectului RuminOmics – care include membri din Marea Britanie, Franța, Italia, Finlanda, Republica Cehă, Suedia, Canada și Australia – au observat că generarea de metan, care are loc în primul rând prin intermediul vânturilor, este consistentă în cazul fiecărei bovine și că nivelul de gaz emis în atmosferă poate fi influențat de genetica animalelor. Profesorul John Wallace, care studiază metabolismul microbilor din stomacul oamenilor și al rumegătoarelor la Unviersitatea din Aberdeen, Marea Britanie, spune că producția de metan, pe lângă efectul dăunător asupra mediului, reprezintă și o risipă de energie pentru animale (între 2 și 10% din consumul lor total de energie).

Așadar, echipa de cercetare a propus reproducerea selectivă și modificarea regimului alimentar al vacilor drept soluție pentru reducerea nivelului de metan generat prin pârțuri. În ceea ce privește reproducerea selectivă, vor fi alese exemplarele care produc cele mai mici cantități de gaz metan. Oamenii de știință din cadrul RuminOmics au început deja să analizeze această posibilitate pe 25 de vaci de lapte, iar rezultatele preliminare arată că, indiferent cu ce sunt hrănite, animalele cu emisii scăzute de metan vor rămâne întotdeauna așa, în timp ce bovinele care produc mult gaz cu efect de seră vor face tot timpul asta. Aflați mai multe detalii aici.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger