Cercetătorii care le-au dat în secret copiilor hrană modificată genetic au fost concediați

0

Trei membri ai guvernului chinez, implicați într-un proiect de cercetare a orezului modificat genetic, au fost concediați în urma plângerilor referitoare la faptul că subiecții experimentului, exclusiv copii, nu au fost informați de natura hranei pe care au primit-o. Părinților li s-a spus că era vorba despre orez cu betacaroten, fără să li se precizeze însă că era un aliment modificat genetic.

În urmă cu mai mulți ani, cercetătorii au încercat să creeze un tip de orez menit să suplinească o carență a vitaminei A din alimentația țărilor aflate în curs de dezvoltare. Proiectul, finanțat parțial de Departamentul american pentru Agricultură, a fost trâmbițat ca alternativă revoluționară la problema hranei, însă în urma mai multor studii, s-a demonstrat că promisiunea era una deșartă, iar acest tip de orez a fost interzis pentru consum.

Pe parcursul experimentelor, mai mulți copii chinezi au primit astfel de orez auriu, modificat genetic pentru a produce betacaroten, precursor al vitaminei A. Alți copii au primit hrană pe bază de spanac și capsule de betacaroten, miza fiind aceea de a determina aportul de vitamina A în urma consumului de orez modificat genetic. Problema însă intervine prin faptul că părinților nu li s-a spus că hrana primită de copii lor era modificată genetic. Ba mai mult, la încheierea testelor, alimentația cu acest tip de orez nu a fost aprobată.

După cum arăta un studiu Greenpeace, oficialii chinezi au lansat mai demult o investigație a cazului, în cadrul căreia s-a aflat că problema orezului modificat genetic a fost omisă datorită ”caracterului său sensibil”. În urma dezvăluirilor, ce au atras reacții ample de nemulțumire din partea părinților, trei oficiali guvernamentali implicați în cercetare au fost concediați. Informarea responsabilă a participanților într-o cercetare științifică este un aspect esențial, China fiind totodată o țară care privește cu mult mai mult scepticism alimentele obținute din plante modificate genetic.

Sursa: Popular Science

Foto: Wikipedia


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger