Cercetătorii care au inventat ecuația cozii de cal, premiați cu un Ig Nobel

0

Cercetătorii britanici și americani care au găsit ecuația pentru a prezice forma cozii de cal au câștigat versiunea mai puțin serioasă a premiului Nobel.  Premiile Ig Nobel sunt o parodie a mult mai sobrelor premii Nobel care se înmânează la Oslo.

 

Printre alte cercetări premiate se numără studiul despre cum se recunosc cimpanzeii unii pe alții după spate și de se varsă cafeaua dintr-o cană în mișcare.

Dr. Patrick Warren, cercetător la Unilever în Marea Britanie, premiat pentru coada de cal, spune că este încântat să primească acest premiu. “Sunt uimit că munca mea a atras atâta atenție. Domeniul meu, fizica statistică, nu este ceva de care a auzit multă lume, deci sunt foarte încântat”, spune acesta pentru BBC.

El și colegii săi au realizat “ecuația formei cozii de ca”, care ia în calcul asprimea firelor de păr, efectul gravitației și predispoziția părului la ondulare pentru a prezice cum se va comporta coada de cal. Împreună cu un coeficient numit Numărul Rapunzel, cercetătorii pot spune dinainte cum va arăta părul strâns în coadă.

Printre alte cercetări premiate în cadrul ceremoniei de la Harvard se numără: studiul care arată că, privit din partea stângă, Turnul Eiffel pare mai mic, studierea transformării muniției rusești vechi în diamante noi, inventarea aparatului care întrerupe vorbirea unei persoane făcând-o să își asculte propriile cuvinte cu o foarte scurtă întârziere, studierea motivelor pentru care părul unor persoane dintr-un oraș din Suedia devenea verde, realizarea unui studiu despre studii despre studii care recomandă pregătirea unui studiu despre un studiu despre studii despre studii sau recomandarea pentru doctori despre cum să realizeze colonoscopii minimizând riscul ca pacienții lor să explodeze.

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger