Cercetătorii brazilieni au descoperit un râu sub Amazon

0

Acoperind o suprafață de peste 7 milioane de kilometri pătrați în America de Sud, bazinul Amazonului este unul dintre cele mai mari și impresionante râuri din lume. Dar asta nu e totul. Cercetătorii brazilieni au descoperit un nou râu în bazinul Amazonului, la aproximativ 4 kilometri sub râul Amazon.

Rio Hamza, denumit după numele cercetătorului care a descoperit cursul de apă subterană, este la fel de lung ca râul Amazon, dar de sute de ori mai întins.

Atât Amazonul, cât și Hamza curg de la vest la est pe aceeași lungime, de 6.000 de kilometri. Dar dacă Amazonul are lățimi de între 1 km până la 100 de kilometri, Hamza are lățimi de între 200 și 400 de kilometri.

Râul subteran începe în regiunea Acre, sub Anzi și curge prin bazinele Solimoes, Amazonas și Marajo, înainte de a se vărsa în Oceanul Atlantic.

Cu toate acestea, Amazonul curge mult mai repede decât Hamza, având un volum mai mare de apă. Aproximativ 133.000 de metri cubi de apă curg pe secundă la o viteză de 5 metri pe secundă, pe când volumul de apă din Hamza a fost estimat la 3.900 de metri cubi pe secundă cu o viteză de un milimetru pe oră.

Foto: Flickr / Shaan Hurley

Sursa: Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger