Lumea va deveni o uriașă seră, iar temperaturile medii globale vor crește cu 4-5 grade Celsius chiar dacă emisiile de gaze vor fi reduse în concordanță cu obiectivele din acordul global, arată oamenii de știință într-un studiu lansat luni, 6 august.
Cercetarea a fost publicată în mijlocul unei veri în care temperaturile au depășit pe alocuri 40 de grade Celsius în Europa, au provocat secete și incendii, printre care incendii devastatoare în Grecia care au omorât 91 de oameni.
Aproximtiv 200 de țări ale lumii au căzut de acord în 2015 să limiteze creșterea temperaturii medii globale la 2 grade Celsius față de nivelul pre-industrial, un prag considerat periculos pentru climă. În prezent, temperatura medie globală este mai mare cu 1 grad Celsius.
Cercetătorii de la Stockholm Resilience Center, Universitatea din Copenhaga, Universitatea Națională din Australia și Institutul pentru Cercetarea Impactului Climatic din Potsdam susțin că dacă un astfel de prag critic este depășit, urmează mai multe momente de cotitură pentru planetă: dezghețarea permafrostului, pierderea hidraților de metan de pe fundul oceanelor, “chiuvete” mai slabe de carbon pe uscat și în apă, pierderea gheții de vară din zona arctică și reducerea gheții din Antarctica.
“Aceste elemente pot să acționeze ca un șir de domino. Odată ce cade o piesă, planeta e împinsă către celelalte”, a explicat Johan Rockström, co-autor al raportului publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. S-ar putea să fie dificil sau chiar imposibil să oprim tot șirul de domino, undele locuri de pe planetă vor deveni nelocuibile dacă “planeta seră” va deveni o realitate.
Pentru a crește șansele de a evita scenariul “planetei seră”, e nevoie de mai mult decât reducerea emisiilor de gaze, se arată în raport. De exemplu, un management mai bun al pădurilor, agriculturii și solului, conservarea biodiversității și tehnologii care să elimine dioxidul de carbon din atmosferă și să îl îngroape.
Potrivit cercetării, intrarea într-o eră a “planetei seră” ar înseamna o temperatură mai mare decât oricând în ultimii 1,2 milioane de ani. Din cauza topirii ghețarilor, nivelul mării ar putea fi cu 10-60 de metri mai sus decât acum. Impactul va fi masiv și abrupt.