Cercetătorii au vizualizat în premieră debutul unui tip de cancer

0

Cercetătorii de la Spitalul Pediatric din Boston au vizualizat pentru prima oară punctul zero al apariției unui melanom, observând cum se răspândește prin organismul unui animal viu de la prima celulă afectată, scrie Medical Xpress. Rezultatele lor, publicate în jurnalul Science, ar putea modifica modul în care oamenii de știință înțeleg melanomul și alte tipuri de cancer și ar putea conduce la tratamente noi, timpurii, care să acționeze înainte de instalarea bolii.

„Un mister important de descifrat a fost de ce unele celule din organism au deja mutații întâlnite la cancer, dar nu au încă un comportament canceros”, a spus autorul principal al studiului, Charles Kaufman. „Am descoperit că debutul cancerului are loc după activarea unei oncogene (n.r. – genă anormală ce antrenează modificări de natură canceroasă) sau pierderea unui inhibitor al tumorii și implică o transformare care readuce o celulă individuală la stadiul unei celule stem”. Acea transformare implică un set de gene despre care cercetătorii spun că ar putea fi targetate pentru a se împiedica debutul cancerului.

Studiul a urmărit pe cale imagistică pești zebră, monitorizând dezvoltarea melanomului. Cercetătorii au introdus în toți peștii o mutație canceroasă întâlnită la oameni, BRAFV600E, întâlnită în majoritatea alunițelor benigne, și le-au înlăturat o genă care inhibă tumorile, p53. Peștii au fost modificați genetic astfel încât celulele individuale să strălucească în verde fosforescent odată cu activarea unei gene numită crestină, implicată alături de altele într-un program genetic caracteristic celulelor stem. „Din când în când, vedeam un punct verde pe un pește”, spune Leonard Zon, directorul programului de cercetare pe celule stem din cadrul spitalului american. „Când le-am monitorizat, ele au devenit tumori în 100% din cazuri”.

Când cercetătorii au analizat ce era diferit la aceste celule canceroase timpurii, au observat că crestina și alte gene activate în cadrul programului mai sus amintit sunt aceleași care se activează și în timpul dezvoltării embrionare a peștilor zebră, mai exact în cadrul celulelor stem care duc la nașterea celulelor pigmentare numite melanocite, în interiorul unei structuri numite creasta neurală. „Ce e tare la acest grup de gene este că ele se activează și în cazul melanomului uman”, spune Zon. „Este o modificare în soarta celulei, care revine la stadiul crestei neurale”. Kaufman a observat la 30 de pești un mic grup de celule fosforescente care s-au transformat toate în melanoame. În două dintre cazuri, cercetătorul a reușit să vadă o singură celulă fosforescentă și s-o urmărească în timp ce se divizează și se transformă în cele din urmă într-o masă canceroasă.

Citiți mai mult pe Medical Xpress.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger