Vara aceasta, mai mulți specialiști în științe cognitive, biologie, psihologie ș.a.m.d. au realizat așa-numita ”Declarație de la Cambridge pentru Conștiință”, un document prin care susțin ideea că animalele, asemenea oamenilor, au conștiință de sine și conștiință față de cei din jur. Indiferent dacă vorbim de mamifere sau de păsări, ba chiar de caracatițe, oamenii de știință susțin că animalele nu ar trebui taratate cu cruzime, atâta vreme cât posedă trăsături comparabile cu cele ale ființelor umane.
”Câmpul științelor dedicate conștiinței evoluează rapid. O mare varietate de noi tehnici și strategii pentru cercetarea umană și non-umană se dezvoltă continuu. Prin urmare, avem acces la date din ce în ce mai relevante, ceea ce impune o reevaluare periodică a anumitor idei preconcepute din aceste câmpuri de studiu. Studiul animalelor non-umane ne-au arătat că circuitele cerebrale omoloage, corelate cu experiențe conștiente și cu percepții, pot fi folosite selectiv pentru a afirma dacă sunt cu adevărat necesare experiențelor respective. Mai mult, în cazul oamenilor sunt disponibile noi tehnici non-invazive, pentru a analiza relațiile conștiinței,” arată Declarația de la Cambridge pe care o puteți citi integral aici.
De asemenea, potrivit actului semnat în prezența lui Stephen Hawking, ”rețelele neuronale subcorticale activate în timpul stărilor afective experimentate de oameni au, de asemenea, o importanță crucială pentru generarea comportamentelor emoționale în rândul animalelor. Activarea artificială a acestor zone cerebrale generează comportamente și sări afective asemănătoare atât la oameni, cât și la animale non-umane.”
Sursa: IO9
Foto: bmissbakersbiologyclass.com