Cercetătorii au rezolvat misterul părului strâns în coadă de cal

2

Cercetătorii britanici susțin că un “număr Rapunzel” i-ar fi ajutat să soluționeze o problemă care a nedumerit societatea de când Leonardo da Vinci a studiat-o în urmă cu 500 de ani. Oameni de știință de la Universitatea din Cambridge și de la Universitatea din Warwick spun că au realizat o “ecuație a formei cozii de cal”, care, calculată cu ajutorul numărului Rapunzel și a unei măsuri a ondulației părului, poate determina forma oricărei cozi de cal.

 

Profesorul Raymond Goldstein a explicat că a luat în calcul asprimea părului, efectele gravitației și caracterul ondulator mediu al părului uman pentru a realiza formula.

Numărul Rapunzel asigură un coeficient cheie care este necesar pentru calcularea efectelor gravitației asupra părului în funcție de lungime. “Acest lucru determină dacă o coadă de cal va arăta ca un evantai sau dacă se arcuiește și ajunge să fie aproape verticală la capăt”, spune Goldstein.

Deși pare o treabă neserioasă, cercetarea cozii de cal ar putea avea implicații în a înțelege structura materialelor realizate din fibre, precum lână sau blană și ar putea avea ecou în grafica computerizată și industria desenelor animate, unde reprezentarea părului este o provocare.

Sursa: Reuters

Foto: Flickr / quinn.anya

Tags:2 comentarii

  1. Si uite niste minti stralucite care se plictisesc. Resurse regenerabile pe cand o sa descopere. Un vehicol nepoluant, o sursa de energie alternativa…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger