Cercetătorii au prelungit speranţa de viaţă a şoarecilor cu până la 35%

0

Cercetătorii de la Clinica Mayo din SUA au demonstrat că celulele senescente, acele celule care nu se mai multiplică şi nu se mai acumulează în organism odată cu înaintea în vârstă, afectează în mod negativ sănătatea şoarecilor şi le scurtează speranţa de viaţă cu până la 35%, scrie Phys.org. Rezultatele lor, care au fost publicate recent în jurnalul Nature, demonstrează că eliminarea acestor celule întârzie formarea tumorilor, conservă funcţionarea ţesuturilor şi a organelor şi prelungeşte durata medie de viaţă fără înregistrarea unor efecte adverse.

“Senescenţa celulară e un mecanism biologic ce funcţionează ca o ‘frână de urgenţă’ pe care celulele deteriorate o folosesc pentru a nu se mai diviza”, spune Jan van Deursen, directorul departamentului de biochimie şi biologie moleculară de la Cinica Mayo şi autorul principal al cercetării. Sistemul imunitar elimină constant celule senescente, însă acest proces îşi pierde din eficienţă odată cu trecerea timpului. Aceste celule produc reacţii care afectează celulele învecinate şi cauzează inflamare cronică, aceasta din urmă fiind asociată cu slăbiciunea şi cu bolile specifice îmbătrânirii.

Cercetătorii au introdus în organismul şoarecilor o genă care a permis eliminarea celulelor senescente prin administrarea unui compus chimic numit AP20187. Această intervenţie a întârziat dezvoltarea tumorilor şi a redus deteriorarea anumitor organe odată cu înaintarea în vârstă. Durata medie de viaţă a rozătoarelor a fost prelungită cu 17-35%, şoarecii având şi o înfăţişare mai sănătoasă şi un nivel mai scăzut de infalamare în ţesuturile adipoase, musculare şi renale. Potrivit cercetătorilor, eliminarea a doar 60-70% din aceste celule poate avea efecte terapeutice seminificative.

“Celulele senescente care se acumulează odată cu înaintarea în vârstă sunt în mare parte dăunătoare, au un impact negativ asupra organelor şi a ţesuturilor şi, în consecinţă, scurtează atât viaţa, cât şi etapa sănătoasă a vieţii”, spune van Deursen. “Iar din moment ce poţi elimina aceste celule fără efecte secundare negative, se poate ca terapiile care imită rezultatele noastre sau modelul genetic pe care l-am folosit pentru eliminarea celulelor, cum ar fi medicamente sau alţi compuşi chimici, ar putea fi utile împotriva dizabilităţilor, bolilor şi afecţiunilor asociate vârstei înaintate”.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger