Creşterea de inimi transplantabile în laborator a fost de multă vreme un vis al comunităţii medicale, iar un nou studiu s-a apropiat mai mult de această realitate, scrie IFL Science. O echipă de cercetători de la Massachusetts General Hospital şi Harvard Medical School a dezvoltat cu succes în laborator o inimă care bate folosind celule stem.
Cercetările anterioare au arătat că imprimantele 3D pot fi folosite pentru fabricarea unor segmente de inimă, folosind material biologic. Deşi aceste structuri nu conţin celule cardiace, ele asigură “scheletul” pe care poate fi dezvoltat ţesutul cardiac. Cercetătorii americani au folosit acest concept şi l-au combinat cu celulele stem, obţinând rezultate spectaculoase.
Problema principală cu transplanturile, în afară de lipsa donatorilor, este riscul ca organismul beneficiarilor să respingă noul organ. Sistemul imunitar percepe adesea ţesutul străin ca pe o ameninţare şi trece la atac pentru a-l distruge. Singura soluţie pentru împoiedicarea acestui risc sunt medicamentele care înăbuşe sistemul imunitar, dar funcţionează doar în unele cazuri.
În cadrul noului studiu, 73 de inimi umane considerate nepotrivite pentru transplantare au fost introduse în soluţii de curăţat pentru a îndepărta orice urmă de celulă care ar provoca răspunsul autodistructiv mai sus amintit. A rămas în urmă o matrice completă a inimii, un “schelet” care şi-a păstrat vasele şi structurile complexe şi pe care puteau fi crescute celule cardiace.
Aici au intrat în schemă celulele stem pluripotente, care au capacitatea de a se dezvolta în orice tip de celulă din organism, în oase, nervi şi muşchi, inclusiv cele întâlnite în inimă. În cadrul cercetării, celule de piele prelevate de la oameni au fost reprogramate pentru a se transforma în celule stem pluripotente şi apoi în două tipuri de celule, care s-au dezvoltat rapid şi au crescut pe scheletul cardiac după ce au fost scăldate într-o soluţie cu nutrienţi. După doar două săptămâni, reţelele de celule semănau deja cu inimi imature, dar complex structurare. Cercetătorii le-au dat o infuzie electrică şi au început să bată.
Ce e important la această cercetare este că celulele cardiace dezvoltate pe această cale sunt percepute ca “prietene” de către sistemul imunitar al pacienţilor, atât timp când celule de piele sunt prelevate din organismul lor. Asta înseamă că inimile crescute în laborator nu vor fi respinse, fiind eliminată şi problema lipsei donatorilor. Mai departe, oamenii de ştiinţă vor să îmbunătăţească metodele pentru a genera şi mai multe celule cardiace, chiar dacă, în studiul recent, au reuşit să obţină 500 de milioane de celule cardiace obţinute din celule stem. Pentru fabricarea unei inimi întregi este nevoie de producerea a zeci de miliarde.