Cercetătorii au obținut fructe din semințe vechi de 850 de ani

0

În 2008, arheologii au descoperit un vas de lut folosit în vechime pentru depozitarea semințelor, pe un șantire din rezervația Menominee, din statul american Wisconsin. Printre semințele găsite, s-au numărat semințe ale unei varietăți de dovleac necunoscute la acel moment, pe care specialiștii au obținut primele fructe de dovleac Gete-okosomin din ultimele secole.

Dovleacul se numără printre primele soiuri ”domesticite” în Americi, ai cărui ”strămoși” sălbatici datează de dinaintea apariției oamenilor pe aceste continente. Înrudit cu dovlecelul, dovleacul numără azi 30 de soiuri diferite, primele fiind ”domesticite”, după câte se pare, în sudul Mexicului.

Semințele descoperite în 2008 au fost predate mai multor indivizi și organizații, printre care și activistei indigene Winona LaDuke, de două ori nominalizată la postul de vice-președinte al Partidului american al Verzilor. LaDuke este cea care a pus semințele la germinat și, în la scurt timp, a obținut primele fructe din Gete-okosomin – nume pe care chiar activista i l-a dat soiului redescoperit. Cuvântul însamnă, în dialectul comunității sale indigene, ”un dovleac foarte bătrân și simpatic”. Din noul fruct, semințele au fost împărțite mai multe organizații de nativi americani, prin intermediul organizației  White Earth Land Recovery Project, fondată de LaDuke pentru a milita în favoarea suveranității teritoriale și alimentare a nativilor.

Sursa: Inhabitat


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger