Cercetătorii au identificat mecanismul memoriei pe termen lung

0

Folosind tehnologii avansate, cercetătorii de la The Scripps Research Institute din Florida au identificat o schimbare în afluxul chimic al unui set specific de neuroni la musca de fructe, fundamental pentru memoria pe termen lung.

“Studiind abilităţile de învăţare şi de stocare a amintirilor pe termen lung la muştele de fructe, am abservat o creştere a afluxului de calciu într-un set specific de neuroni ai creierului care era absent în 26 mutaţii diferite care dăunează memoriei pe termen lung”, spune Ron Davis, preşedintele departamentului de neurostiinta, care a condus studiul. “Concluzia logică este că această creştere, pe care o numim traseul memoriei, este o componentă esenţială pentru memoria pe termne lung”, mai spune acesta.

Traseul memoriei este un aflux crescut de calciu într-un set de neuroni după ce memoria pe termen lung se formează într-o parte a creierului care constă în doi lobi foarte mari care mediază învăţarea şi memoria, mai ales memoria mirosului. Aceştia au fost comparaţi cu hipocampusul, locul unde se formează memoria la oameni.

Pentru a măsura modificările neuronilor, Davis şi colegii săi au folosit proteine care deveneau fluorescente când nivelul de calciu creştea. Astfel, cercetătorii puteau vedea schimbările în nivelul de calciu în neuroni că răspuns la învăţarea mirosului. Aceste trasee ale memoriei aveau loc în paralel cu schimbări comportamentale.

Aceste episoade aveau loc doar cu perioade de odihnă între sesiunile de învăţare. Relaxarea este necesară pentru ca memoria pe termen lung să se formeze.

Davis a mai descoperit nu doar că muştele de fructe aveau memorie pe termen lung, dar şi că amintirile lor durau între patru şi şapte zile. În cazul muştelor care au primit un singur episod de învăţare, formarea memoriei a durat o zi şi memoria pe termen lung nu s-a format.

Foto: Flickr / Mike Blog

Sursa: PHYSORG

Cititi si:

Elefantii chiar au memorie de durata, mai ales in cazul pericolelor

Teleempatia: o posibila retea sociala a creierelor

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger