Cercetătorii au găsit explicația pentru durerea cauzată de arsurile de soare

0

Răcoarea serii aduce cu ea o roșeață dureroasă a pielii după plaja de peste zi. Arsurile de soare sunt partea dureroasă a concediilor de vară. Durerea este inevitabilă, sau cel puțin era până acum. Cercetătorii au descoperit cauza durerii provocate de arsurile de soare și sunt pe cale să găsească leacul.

Cercetătorii britanici au descoperit molecula responsabilă pentru durerea persistentă provocată de arsuri. “Nu se știa până acum că această proteină era implicată în vreun tip de durere”, spune Stephen McMahon, profesor de psihologie la Guy’s Medical School din Londra.

Proteina, denumită CXCL5, este crescută în cazul arsurilor de soare, iar blocarea efectelor proteinei ameliorează durerea. Cu toate acestea, McMahon spune că blocarea durerii provocată de arsurile de soare este o idee proastă. “Durerea are un rol protector, avertizând victima cu privire la gravitatea arsurii”, explică acesta.

Arsurile de soare sunr răspunsul corpului la radiațiile ultraviolete care omoară unele celule ale pielii și deteriorează permanent AND-ul altora, ducând, mai târziu, la cancer de piele. În încercarea de a salva celulele avariate cu oxigen și nutrienți, corpul pompează mai mult sânge spre piele, înroșind-o.

“Când pielea devine roz, este deja prea târziu, răul este deja făcut și ireversibil”, explică dr. Darrel Rigel, dermatolog la NYU Langone Medical Center.

Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne protejăm de soare, purtând pălării largi, aplicând loțiune de protecție și evitând soarele puternic. Dacă totuși pielea s-a înroșit, recomandările medicilor sunt să luăm aspirină pentru a evita efectul de inflamare, să păstrăm pielea rece aplicând creme cu mentol, să ne hidratăm și să nu decojim pielea.

Foto: Flickr / hawk684

Sursa: ABC News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger