Cercetătorii au descoperit două noi tipuri de valuri

0

Unul dintre lucrurile din lumea fizică despre care credem că știm o grămadă de lucruri este apa. Cu toate acestea, apa încă ne rezervă surprize. Prin scuturarea unui recipient cu apă, cercetătorii au observat două noi tipuri de valuri pentur prima dată. Unul dintre valuri nu a mai fost observat până acum în niciun alt mediu.

Pentru a evidenția valurile, cercetătorii au folosit un recipient Hele-Shaw amplasat pe un dispozitiv de scuturare. Recipientul este realizat din două discuri transparente și paralele, cu un gol între ele de 1,5 milimetri. Recipientul Hele-Shaw este asemănător unei ferme de furnici.

În timpul scuturării recipientului, o cameră a înregistrat deformarea suprafeței apei în interiorul recipientului, scoțând la iveală două noi tipuri de valuri, ambele cunoscute sub numele de valurile Faraday. Unul este simetric, altul are un aspect asimetric.

Nu pare a fi o informație senzațională, dar aceste noi proprietăți descoperite au implicații în mecanisme din diferite câmpuri de studiu – chimie, biologie sau optică. De asemenea, valurile oferă informații referitoare la alte valuri, mult mai periculoase, cunoscute sub numele de tsunami.

Sursa: Popsci


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger