Cercetătorii au “crescut” un organ funcțional într-un animal

0

Oamenii de știință din Scoția au anunțat că au reușit să “crească” un organ funcțional de la cap la coadă în interiorul unui animal. Un timus – organ indispensabil sistemului imunitar – a crescut dintr-un grup de celule transplantate într-un șoarece.

 

5950870236_4f5c7d48b3_z

Cercetătorii au început cu celule dintr-un embrion de șoarece. Acestea au fost reprogramate genetic și au început să se transforme într-un tip de celulă care se găsește în timus. Apoi, au fost combinate cu alte celule cu rol de suport și au fost introduse într-un șoarece. Acolo, celulele au devenit un timus complet funcțional.

Timusul este un organ care se găsește în apropierea inimii și produce o componentă a sistemului imunitar care combate infecțiile. Realizarea cercetătorilor de la Universitatea din Edinburgh pavează calea către alternative în domeniul transplantului de organe. De pe urma realizării mai pot beneficia copii care se nasc fără timus, pacienți care au nevoie de transplant de măduvă, dar și bătrânii, întrucât organul îmbătrânește cu timpul și duce la slăbirea sistemului imunitar.

Până ca aceste experimente de succes să fie soluții în medicina umană va mai trece totuși mult timp. Medicina regenerativă s-a dezvoltat în ultimii ani foarte mult. Deja există pacienți cu vase de sânge sau vezici urinare crescute în laborator.

Sursa: BBC

 

Puteți citi și:

Marijuana medicală ar putea fi o armă împotriva bolilor autoimune

Mâncarea să vă fie medicamentul

Transplantul de uter, un succes pentru medicina suedeză


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger