Cercetatorii au creat un aparat artificial de tesut panza de paianjen

4

Panza de paianjen a fost mereu o enigma pentru cercetatorii care au incercat sa o reproduca artificial. Firele subtiri tesute de arahnide au o rezistenta la intindere de cinci ori mai puternica decat otelul, iar posibilitatile de utilizare a unui material identic in domenii precum industria de masini, de constructii sau cea textila sunt infinite. Pana acum insa, panza a fost imposibil de reprodus.

Cercetatorii au descoperit totusi un element cheie in modul in care paienjenii isi croiesc matasea si par a fi foarte aproape de a o reproduce artificial, anunta Daily Science.

Oamenii de stiinta de la doua universitati germane au aflat cum reusesc paienjenii sa formeze in doar cateva secunde fibre elastice, lungi si stabile din proteinele stocate in propriile glande. Matasea de paianjen este formata din catene de proteine legate prin conexiuni fizice solide, iar intre acestea se gasesc zone neconectate care contribuie la elasticitate, lucru ce face matasea puternica si totodata flexibila.

Misterul din spatele moleculelor tine de modul in care acestea pot fi tinute de paienjeni in glande fara sa se lege intre ele si fara sa se cocoloseasca. Cercetatorii au descoperit care este structura unui element de control utilizat in formarea matasei de paianjen, iar in acest moment sunt capabili sa copieze tehnica arahnidelor.

“In glandele paienjenilor, aceste elemente de control sunt conectate in perechi in asa fel incat zonele de legatura ale celor doua catene nu pot fi paralele una fata de alta”, explica Thomas Scheibel, unul dintre cercetatori. “Interconectarea este preintampinata in acest fel”.

Oamenii de stiinta sunt pe punctul de a testa rezultatele cercetarii: au realizat un sistem ce imita glanda si sistemul de tesut al paienjenilor si e o chestiune de timp pana formula va reproduce perfect “tehnologia” acestora.

Foto: Flickr / kadavoor.

Tags:4 comentarii

    • Nu e nici o dubiosenie aici. (…) (adica evenimentul) a fost in timp ce problema inca este.

      Dubiosenia este neconcordanta evidenta intre titlu si continut. Titlul sugereaza ca ar exista acum un robotel care tese panza exact ca un paianjen si realitatea este ca au un robotel care se vrea sa teasa panza ca un paianjen. Degeaba e vointa daca nu-i putirinta.

  1. Din articol se intelege ca in sfarsit au priceput cam despre ce este vorba dar suntem departe de a reproduce “e o chestiune de timp” 1000-1500 ani …

  2. Singura problema e ca de fapt inca nu au reusit nimic, doar un titlu de articol care sa atraga privirea si un articol care te lasa cu buzele umflate….halal copy paste

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger