Cercetătorii au creat în laborator un rinichi funcțional

0

Un rinichi creat în condiţii de laborator şi transplantat la un şobolan a demonstrat că poate funcţiona – mai exact, îndeplineşte funcţia de producere a urinei – chiar dacă nu la parametri ideali. Tehnica creării organelor artificiale în laborator nu este nouă, ea a mai fost folosită pentru alte organe, dar crearea unui rinichi este un pas important, deoarece acest organ este complex şi complicat de reprodus.

Un studiu despre crearea rinichilor artificiali, publicat în revista Nature Medicine, a susţinut că aceşti rinichi sunt mai puţin eficienţi decât cei naturali, însă cercetătorii din domeniul medicinei regenerative spun, acum, că există soluţii pentru ca lucrurile să se schimbe. În condiţiile în care rinichii sunt organele cele mai solicitate şi aşteptate pentru transplanturi, posibilitatea creării lor în laborator este o provocare foarte mare pentru cercetători. Viziunea oamenilor de ştiinţă americani, care au creat rinichiul pentru şobolani (foto sus), este de a lua rinichiul natural, de a-l „dezbrăca” de tot ce este problematic, până la menţinerea unui simplu „schelet” al organului şi de a-l creşte la loc cu ajutorul celulelor colectate chiar de la pacient. Această tehnică ar avea avantaje importante în cazul transplanturilor: ţesutul nu va fi respins de organismul pacientului şi asta înseamnă că acesta nu va trebui să ia o viaţă întreagă medicamente care să împiedice sistemul imunitar de la a respinge noul organ. Totodată, numărul organelor disponibile pentru transplant va creşte foarte mult.

Cercetătorii de la Massachusetts General Hospital, SUA, sunt cei care fac primii paşi spre această viziune: au folosit rinichiul unui şobolan, pe care l-au „spălat” de vechile celule, au păstrat nucleul şi apoi au reconstruit întregul organ. Timp de 12 zile, rinichiul a fost ţinut într-un cuptor special, unde au fost simulate condiţiile de temperatură din interiorul corpului şobolanului. Testat în laborator, rinichiul s-a dovedit funcţional când a venit vorba de funcţia sa de bază, de producere a urinei (în proporţie de peste 20%). Odată transplantat în corpul şobolanului, însă, rinichiul s-a dovedit mult mai puţin eficient (în proporţie de 5%). Dar, spune autorul principal al cercetării, dr. Harald Ott, şi restabilirea unui părţi din funcţionalitatea normală a rinichiului este suficientă, pentru că asta ar face pacienţii, în viitor, să nu mai depindă de hemodializă. Însă până ca un astfel de rinichi să fie testat pe oameni mai este nevoie de multă muncă de cercetare, iar oamenii de ştiinţă trebuie să demonstreze că funcţionalitatea unui rinichi crescut în laborator este şi de lungă durată.

Sursa, foto şi mai multe detalii: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger