Cercetătorii au creat cel mai ușor material din lume

0

O echipă de cercetători de la UC Irvine, Laboratoarele HRL și Institutul de Tehnologie din California au realizat cel mai ușor material din lume, cu o densitate de 0,9 mg/cm3, adică de o sută de ori mai ușor decât Styrofoamul.

Cercetătorii au reușit să facă un material care constă în proporție de 99,99% din aer, realizând materialul solid care reprezintă 0,01% la scări nanometrice, micronice și milimetrice. Materialul este atât de ușor încât poate sta pe puful de păpădie fără să îl deranjeze.

“Cheia este să fabrici o structură de tuburi interconectate cu o grosime a peretelui de 1.000 de ori mai mică decât a firului de păr uman”, explică autorul principal al studiului, dr. Tobias Schaedler, de la HRL.

Arhitectura materialului permite un comportament mecanic fără precedent pentru un metal, inclusiv revenire completă din comprimare cu o deformare de peste 50% și o putere extraordinară de absorbție a energiei.

“Materialele, de fapt, sunt tot mai puternice pe măsură ce dimensiunea se reduce la scară nano”, explică unul dintre inginerii implicați în cercetare.

Materialul poate fi folosit pentru electrozii de baterii sau absorbția energiei din vibrații sau șocuri.

“Clădirile moderne precum Turnul Eiffel sau Golden Gate Bridge sunt construcții eficiente din punct de vedere al greutății datorită arhitecturii. Noi revoluționăm materialele aducând acest concept la scări nano și micro”, explică, la rândul său, William Carter, manager în cadrul HRL.

Sursa: ScienceDaily

Foto: Laboratoarele HRL


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger