Cercetatorii ar putea depista sursa gazelor care musca din stratul de ozon

5

Masuratorile ultrafine ale gazelor atmosferice ar putea depista originea gazelor despre care se crede ca incetinesc regenerarea stratului de ozon. Este vorba in special de cele din clasa clorofluorocarbon (CFC), folosite odinioara in sistemele de aer conditionat, extinctoare sau aerosoli, care, desi au fost interzise in 1987, au ramas in atmosfera mai mult decat se astepta. Fie in gropi de gunoi vechi, fie pe piata neagra.

Cercetatorii de la universitatile East Anglia, Marea Britanie, si Frankfurt, Germania, au analizat mostre prelevate din stratosfera (pana la 35 de kilometri) de baloanele agentiei spatiale franceze, scrie BBC News, si spun ca pot sa “amprenteze” chimic gazele CFC pentru a le depista originile. Folosind spectometre uriase, ei au reusit sa stabileasca proportia unor diferite tipuri de atomi de clor (izotopi) prezenti in concentratii incredibil de mici – 500 de parti dintr-un trilion – de clorofluorocarbon-12.

CFC-12 este unul dintre principalele gaze produse de om care musca din stratul de ozon si a fost folosit in sistemele de aer conditionat inainte sa intre in faza de reducere succesiva prin Protocolul de la Montreal, un tratat global semnat in 1987 care a restrictionat folosirea refrigerentilor. Cu toate acestea, aceste gaze care ar afecta stratul de ozon au ramas in atmosfera mai mult decat se credea.

„Este pentru prima oara cand reusim sa masuram izotopii gazelor din atmosferta in concentratii atat de mici si este una dintre primele aplicatii care stabilesc proportiile izotopilor de clor din atmosfera”, spune pentru publicatia britanica Jan Kaiser, de la University of East Anglia. Cercetarea la care a participat arata ca pe masura ce inaintezi in atmosfera, cu atat sunt mai prezenti atomi mai grei de clor in orice mostra de clorofluorocarbon-12.

„CFC sunt descompusi in cele din urma de lumina in cadrul unui proces numit fotoliza, iar CFC cu izotopi mai usori se descompun mai repede”, explica colegul lui Kaiser, Johannes Laube. „Acest efect a fost observat si la alte gaze, cum ar fi protoxidul de azot”.

Ozonul, un corp gazos de culoare albastruie a carei molecula se compune din trei atomi de oxigeni, filtreaza radiatiile ultraviolete daunatoare venite dinspre Soare. Gazul cu pricina este produs si distrus constant in stratosfera, iar intr-o atmosfera nepoluata, acest ciclu de producere si descompunere asigura un echilibru. Insa cand atomii de clor eliberati de CFC se infiltreaza in acest proces, actioneaza drept catalizatori in favoarea distrugerii stratului de ozon.

Micile scaderi ale emisiilor globale de CFC din anii de dupa Protocolul de la Montreal au incetat, ceea ce inseamna ca aceste gaze, care trebuiau sa fie deja epuizate in tarile in curs de dezvoltare, inca sunt folosite. „Desi productia si utilizarea de CFC au fost interzise prin Protocolul de la Montreal, inca le gasim in atmosfera”, spune Jan Kaiser. „Depistam dare proaspete cand mergem in expeditii cu avionul in stratul inferior al atmosferei, troposfera. Asta inseamna ca fie sunt inca produse, fie depozitate”.

Mai precis, fie vin din gropi vechi de gunoi ce adapostesc reziduuri bogate in CFC, fie sunt produse pe piata neagra prin vinderea de automobile cu sisteme de aer conditionat imbatranite ce necesita realimentari. Acum, insa, tehnica folosita de echipa de cercetatori ar putea depista originea lor.

Foto: NASA

Cititi si:

Ce se intampla cu gaura din stratul de ozon? Mit sau realitate? Amenintare continua sau problema rezolvata?

“Ucigasul” de perete. Mituri despre aerul conditionat

Tags:5 comentarii

  1. sunt aproape sigur ca majoritatea sistemelor de aer conditionat folosesc inca CFC-uri (freoni). as fi bucuros sa ma contraziceti, insa nu uitati sa spuneti si care e agentul frigorific folosit.

    • Ce treaba are CO2 cu ozonul? Ozonul este atacat de alti compusi (nu CO2) iar rolul sau este de a apara planeta de radiatiile solare.
      CO2 produce efectul de sera, responsabil printre altele si de incalzirea globala.

      Dar vaiii…hai sa vorbim ca sa ne aflam in treaba.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger