Cercetătorii aduc pe furiș semințe străvechi din Siria pentru a salva patrimoniul agricol

1

Oamenii de știință de la Centrul Internațional de Cercetare Agricolă în Zonele Aride, aflat în apropiere de Alep, cel mai mare oraș al Siriei, se străduiesc din 2012 să-și protejeze banca de semințe, scrie Inhabitat. Aceasta reprezintă una dintre cele mai importante colecții de semințe din lume, găzduind și exemplare străvechi. Recent, ei au reușit să scoată pe ascuns din țara măcinată de război 140.000 de pachete de semințe, dintre care unele sunt unice și prețioase.

„Centrul a fost ocupat, din păcate, de forțele armate”, spune Mahmoud Solh, directorul general al instituției, „însă unii dintre ei, [dintre militari], sunt fermieri și mai primiseră semințe de la noi. Au înțeles valoarea centrului și știu că suntem apolitici și că nu avem nimic de-a face cu guvernul”. Echipa siriană a reușit să transporte semințele din centrul de cercetare în Liban și Turcia în colaborare cu Universitatea Americană din Liban și cu directorul general pe cercetare agricolă din Turcia.

Deși 87% din semințele din colecție fuseseră deja duplicate pentru a nu se pierde, alte 13% sunt unice și s-ar fi pierdut dacă efortul nu ar fi fost de succes. O parte din munca de la centrul de cercetare sirian implica studierea cerealelor străvechi, care sunt rezistente la sare și secetă, funcții vitale în contextul în care schimbările climatice împuținează resursele de apă proaspătă. Deși acum forțele armate își cresc propriile recolte pe pământul pe care oamenii de știință își produceau semințele, centrul în sine este încă operațional, în ciuda pierderii unor echipamente agricole și a unei părți din munca de cercetare.


Un comentariu

  1. Ce facem frate cu fructele? la mine este al treilea an consecutiv cand prunele au inebunit de tot au tot felul de boli si in afara de tuica nu am ce face cu ele, migdalele ,piersicii, merii dar nu toti sunt praf …singura productie notabila a fost de zmeura, cirese, visine si ceva struguri ceva mere dar la sfert din alti ani restul sunt pentru decor si ozon nu va spun ca livada mea dispune de ultimile tratamente naturale nu chimice, ingrasaninte naturale udare la trei zile etc .Trebuie sa ne adaptam intradevar legumele au reusit anul acesta dar floarea este praf, porumbul la fel noroc ca ne-a scos graul din toate socotelile.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger