Cercetători ştiinţifici români cer demisia ministrului Culturii, Daniel Barbu

0

40 de cercetători ştiinţifici români din domeniul arheologiei, istoriei artei şi arhitecturii, restaurarii monumentelor istorice şi de artă, solicită ministrului Culturii, Daniel Barbu, demisia cu efect imediat din poziţia pe care o deţine, arată o scrisoare deschisă publicată de Asociaţia ARA (Arhitectură. Restaurare. Arheologie).

 

 

Stimate Domnule Ministru al Culturii,

În data de 9 septembrie 2013, în jurul orei 21.43, aţi făcut pe postul de televiziune B1TV următoarea declaraţie pe care o reproducem mai jos ad litteram, [1] cu privire la proiectul minier de la Roşia Montană („Proiectul Minier RMGC”): „Ministerul Culturii a avut experţi în comisia de lucru care a redactat acordul cu compania [sic], am avut observaţii câteva luni şi în final pe textul pregătit de dl. Şova [sic]am dat aviz cu observaţii pe câteva pagini. În acest moment, din punctul de vedere al Ministerului Culturii, proiectul se poate face [sic]. Pe latura de conservare şi punere în valoare, în ochii experţilor Ministerului Culturii şi evident a mea ca titular al acestui resort, nu există nici un fel de probleme. Niciodată în istoria de 100 de ani a arheologiei româneşti nu s-au investit atâţia bani ca în acest proiect. Dacă acest proiect ar fi ajuns în Parlament, din partea Ministerului Culturii era în regulă începerea exploatării. Din punct de vedere al expertizei tehnice, chestiunile de patrimoniu sunt în cele mai bune condiţii şi în limitele cadrului legal. Pe temeiului analizei experte acest lucru este adevărat, pe patrimoniu nu exista nici un fel de probleme!”.

Or, reprezentanţi ai forurilor şi organizaţiilor profesionale din domeniul patrimoniului cultural, ICOMOS România, Academia Română, Europa Nostra, Uniunea Internaţională a Arhitecţilor, Consiliul European al Arhitecţilor, Ordinul Arhitecţilor din România, Uniunea Arhitecţilor din România, Fundaţia ProPatrimonio, Asociaţia „Arhitectură. Restaurare. Arheologie”, Fundaţia Culturală Roşia Montană şi Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, cărora li se adaugă specialişti membri ai Comisiei Prezidenţiale [2] şi 1.038 de specialişti din mediul academic internaţional – oameni de ştiinţă şi instituţii de specialitate din comunitatea internaţională a arheologilor, a istoricilor şi a altor clasicişti [3] – au atras atenţia de nenumărate ori asupra pericolului în care patrimoniul Roşiei Montane se află, dacă proiectul minier pe care îl încurajaţi şi aprobaţi în Declaraţia Barbu-B1TV va fi iniţiat.

Conform opiniei unanime a forurilor şi organizaţiilor profesionale menţionate [4], patrimoniul de la Roşia Montană, a cărui valoare este recunoscută prin lege şi de Statul Român (Legea 5/2000) [5], inclusiv prin includerea sa în Lista Monumentelor Istorice [6], va suferi distrugeri ireversibile în urma efectuării proiectului minier RMGC pe care dvs. îl încurajaţi şi aprobaţi public, demonstrând prin Declaraţia Barbu-B1TV că vă aflaţi în totală şi gravă contradicţie faţă de respectivele opinii şi în acelaşi timp cu legea Statului Român.

 

În consecinţă vă solicităm:

1. Să nominalizaţi în mod exhaustiv experţii Ministerului Culturii la care vă referiţi în Declaraţia Barbu-B1TV şi să publicaţi numele şi datele de contact ale acestora pe situl Ministerului Culturii. Aceşti specialişti, prin expertiza lor, legitimează distrugerea peisajului cultural şi mediului istoric reprezentat de Roşia Montană, prin urmare este de interes naţional ca aceştia să fie cunoscuţi de comunitatea ştiinţifică internă şi internaţională şi de toţi cetăţenii români.
2. Să aduceţi clarificări cu privire la documentul numit de dvs. în Declaraţia Barbu- B1TV „acordul cu compania” şi să faceţi public acest document;
• să nominalizaţi experţii Ministerului Culturii care au participat în comisia de lucru care a redactat „acordul cu compania”;
• să publicaţi „acordul cu compania” pe situl Ministerului Culturii.
Subliniem că Declaraţia Barbu-B1TV demonstrează că dvs, în calitate de Ministru al Culturii, ignoraţi responsabilităţile pe care funcţia pe care o ocupaţi le impune: dvs. nu ţineţi cont de opinia ştiinţifică a specialiştilor în domeniul patrimoniului din cele mai importante foruri şi organizaţii profesionale de profil, care v-ar legitima refuzul ferm al acestui proiect minier sau, cel puţin, v-ar putea determina – dacă nu aţi face faţă impactului politic al unei atitudini ferme de respingere – la o atitudine de reţinere absolută faţă de proiectul minier RMGC. Mai mult, domnule ministru al Culturii, dvs. luaţi decizii în defavoarea protecţiei culturii şi patrimoniului de la Roşia Montană, bazându-vă, până la proba contrariului, pe opinii pseudo-ştiinţifice, pe concluzii superficiale ale unor comisii care lucrează netransparent.

Astfel, domnule ministru al Culturii, prin afirmaţiile făcute de dvs. în Declaraţia Barbu-B1TV, v-aţi plasat în rândul celor care activează pentru distrugerea patrimoniului de la Roşia Montană. D-voastră susţineţi în faţa românilor că sunteţi gata să încredinţaţi patrimoniul inestimabil al Roşiei Montane promotorilor proiectului minier RMGC, adică celor care sunt responsabili, printre altele, pentru distrugerea unui număr de 150 de case tradiţionale de la Roşia Montană, celor care vă propun să acceptaţi distrugerea nepreţuitului patrimoniu reprezentat de galeriile romane, să închideţi ochii în faţa distrugerii ireversibile a unui mediu istoric fundamental pentru această ţară.
Ignorarea opiniilor ştiinţifice în domeniu, a opiniei organizaţiilor profesionale de prestigiu în domeniul patrimoniului cultural şi atitudinea dvs. ostilă faţă de realitatea ştiinţifică de la Roşia Montană comunicată de un spectru larg al comunităţii ştiinţifice româneşti şi internaţionale arată că prezenţa domniei voastre la conducerea Ministerului Culturii reprezintă un pericol real pentru cultura românească, pentru identitatea şi siguranţa naţională.

 

În consecinţă, noi, semnatarii prezentei, inter alios cercetători ştiinţifici în domeniul arheologiei, istoriei artei şi arhitecturii, restaurării monumentelor istorice şi de artă,

VĂ SOLICITĂM DEMISIA CU EFECT IMEDIAT.

 

Aici găsiţi lista integrală cu cei 40 de semnatari ai scrisorii deschise.

 

Note:

[1] http://www.youtube.com/watch?v=ScsnRDmnefQ&feature=youtu.be

[2] Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Patrimoniul Construit, Situri Istorice şi Naturale, 2009, http://patr.presidency.ro/upload/Raport%20Patrimoniu%2021%20septembrie%202009.pdf

[3] Vezi ANEXA.

[4] Vezi ANEXA.

[5] Planul de Amenajare a Teritoriului Naţional – Secţiunea a III-a, Zone protejate aprobat prin Legea 5/2000.

[6] Lista Monumentelor Istorice – Monitorul Oficial din data de 01.10.2010 (M.O., Anexa 1, partea I, nr. 670/bis/01.10.2010).

 

Sursa şi foto: ARA, Alburnus Maior


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger