Cercetători francezi susţin că au creat, în laborator, celule funcţionale de spermă umană

0

O echipă de oameni de ştiinţă francezi a trimis spre publicare rezultatele unui experiment în urma căruia, se pare, a reuşit să sintetizeze, în condiţii de laborator, celule de spermă umană. Experimentul ar putea schimba radical şansele bărbaţilor care suferă de infertilitate.

Specialiştii în biotehnologie de la Kallistem sunt cei care susţin că au creat spermă umană în stare de funcţionare, într-un bioreactor din laboratorul lor. Echipa este condusă de Philippe Durand; se pare că au “crescut” celulele mature de spermă din embrioni celulari recoltaţi de la şase bărbaţi nefertili. Înainte, cercetătorii făcuseră experimente similare cu celule provenite de la şobolani şi de la maimuţe. Deşi au anunţat victorioşi rezultatele, oamenii de ştiinţă nu au divulgat nimic despre procesul de obţinere a spermei de acest fel, cel puţin nu până la publicarea studiului.

Din cauza lipsei de detalii, alţi oameni de ştiinţă s-au declarat sceptici în legătură cu veridicitatea studiului şi a rezultatelor, astfel că lumea ştiinţifică nu poate decât să aştepte publicarea studiului pentru a avea cine râde la urmă. Cercetătorii de la Kallistem spun că aceste celule create în laborator vor putea ajuta bărbaţi din toată lumea care suferă de infertilitate (fie din motive genetice, fie din cauza unor boli, fie din cauza tratamentelor pentru cancer, spre exemplu, care lasă infertili, anual, 15.000 de bărbaţi tineri). Echipa de cercetători francezi şi-a derulat experimentele la Institut de Genomique Fonctionelle şi speră să poată începe să trateze pacienţi, după metoda dezvoltată, în aproximativ patru ani.

Surse, foto şi mai multe detalii: Kallistem, The Telegraph, Inhabitat


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger