Cercetători belgieni caută cheia creării unor noi biocombustibili în excrementele urşilor panda

0

O echipă de cercetători belgieni de la Universitatea Ghent studiază excrementele urşilor panda uriaşi pentru a înţelege cum funcţionează, la aceştia, procesul de digestie a bambusului dur; astfel, ei speră să descopere indicii pentru crearea unei noi generaţii de biocombustibili.

Moştenirea genetică a uriaşilor panda este cea a unui carnivor, dar aceste animale s-au adaptat unei diete care constă aproape în întregime din bambus. Aşa că oamenii de ştiinţă le studiază tractul digestiv, cu o atenţie crescută îndreptată asupra microorganismelor din burta lor. “Căutăm enzime noi care ar putea fi folosite pentru degradarea biomasei dure “, explică Korneel Rabaey, profesor de biochimie şi tehnologie microbiană.

Rezultatele cercetării ar putea oferi modalităţi noi, mai ieftine, de a produce o nouă generaţie de biocombustibili, din plante şi biomasă care nu sunt destinate consumului. Pentru urşii panda Xing Hui şi Hao Hao, aleşi pentru acest studiu, munca oamenilor de ştiinţă care le-au colectat atent excrementele nu a fost deloc impresionantă: erau mai preocupaţi să stea la soare şi să îşi mestece tacticos prima gustare a zilei – mai exact, prima porţie din cantitatea de zece kilograme de bambus pe care o consumă zilnic.

 

Sursa şi foto: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger